tirsdag, desember 01, 2015
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

Siste nyheter

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prev Next

Gam(m)echange

Gamme.no går igjennom større endringer og vil få en helt...

Les mer
Sykkeltur langs "The Iron Curtain"

Sykkeltur langs "The Iron Curtain"

Om en snau uke starter Stian Torland en langtur på...

Les mer
5 måneder på ski

5 måneder på ski

Tonje Helene Blomseth er 20 år gammel, og har føyd...

Les mer
Vil du krysse Grønland om tre dager?

Vil du krysse Grønland om tre dager?

Hva gjør du når en vilt fremmed ringer og spør...

Les mer
Avbrøt Annapurna-toppstøt

Avbrøt Annapurna-toppstøt

Tore Sunde-Rasmussen er tilbake i Camp 3 på Annapurna etter...

Les mer
Sunde-Rasmussen forbereder toppstøt

Sunde-Rasmussen forbereder toppstøt

Siste melding fra team Tore Sunde-Rasmussen forteller at planen var...

Les mer
Ekspedisjonskveld i Nordmarka

Ekspedisjonskveld i Nordmarka

Ekspedisjonsarrangøren Hvitserk inviterer til en helaften i Nordmarka 27. mai...

Les mer
Børge Ousland til Oslo Konserthus

Børge Ousland til Oslo Konserthus

Forrige søndag sto Paul Nicklen på scenen foran et begeistret...

Les mer
Sunde-Rasmussen til Annapurna

Sunde-Rasmussen til Annapurna

Den erfarne 8000-meters-klatreren Tore Sunde-Rasmussen er på vei til Annapurna...

Les mer
TrisTrans Saga - eventyret om Tristan og Nanook

TrisTrans Saga - eventyret om Tristan og Nanook

Det høres ut som noe barn vil sitte som klistret...

Les mer
Brå slutt på nordpolekspedisjonen

Brå slutt på nordpolekspedisjonen

Polhaveventyret fikk en brå avslutning for Kristoffer Glestad og Lars...

Les mer
Unnavei - Grønland på langs 2014

Unnavei - Grønland på langs 2014

Anette Kristiansen og Tommy Stavrum er kontorrotter med voldsomme ambisjoner....

Les mer
National Geographic Live til Oslo Konserthus

National Geographic Live til Oslo Konserthus

National Geographic Live er en populær og inspirerende forelesningsserie, som...

Les mer
Norsk rekordforsøk i Arktis

Norsk rekordforsøk i Arktis

I disse dager setter Lars Mangerud Flesland og Kristoffer Glestad...

Les mer
100km med ski og pulk over Hardangervidda

100km med ski og pulk over Hardangervidda

Torsdag starter “verdens hardeste skirenn”, og 150 deltakere er  klare...

Les mer
Toppstøtet er ofte en mørk affære. Husk ekstra batterier til hodelykta! Toppstøtet er ofte en mørk affære. Husk ekstra batterier til hodelykta!

Toppstøtet

Her er avsnittet om alt du behøver å vite om toppstøtet. Hva skal du ha med? Når bør du starte ? Når snur du? Og hvordan legge opp taktikken for å maksimere toppsjansene ?

Det er nå det er alvor. Spenningen ved å ligge tett sammen i teltet, inntullet i dunklær og soveposer, og forsøke å få en time eller to på øyet før toppstøtet skal begynne, er intens. Måneders forventning kribler i magen. Vil kreftene holde? Hvordan blir været?

Natta før toppstøtet
Du vil neppe ha en full natt i øverste camp. Dersom øverste camp er over 6000 meter, har det liten hensikt å planlegge masse hvile i denne leiren. Noen timer holder lenge, du vil uansett gå og stampe utålmodig og brenne ut kreftene dine. Mest sannsynlig kommer du opp til høyeste leir i løpet av dagen. Kom deg ned i posen så raskt som mulig, men prioriter nok tid til å drikke rike- lig med suppe og spise det du klarer. All søvn i øverste camp før støtet er bonus, og får du ikke blund på øyene, betyr det ikke at toppsjansene er særlig redusert. Tvert imot, det betyr at kroppen har koblet inn adrenalinturboen, og nærmest ikke kan vente med å komme i gang.

Hvor støter vi fra?
Som oftest er et tradisjonelt toppstøt på høye fjell 800–1000 høydemeter når det ikke er reell klatring involvert. Med kun 5–10 kilo på ryggen bør du kunne holde 100 høydemeter per time uten tekniske vanskeligheter. En trenger imidlertid ikke være noen rakettforsker for å forstå at dette vil avhenge av rutens karakter, vanskelighetsgrad, forhold, form, oksygen, andre klatrere, osv.

De som ønsker å bestige fjellet på en mer alpin tilnærming, legger gjerne til flere høydemeter, eller går lenger det siste døgnet uten å hvile nevneverdig i den øverste leiren. På de aller høyeste fjellene vil et 1000 høydemeters toppstøt være en formidabel kraftanstrengelse. På nordsiden av Everest befinner høyeste leir seg på 8300 meter. Dette fordi toppstøtet innebærer en lengre horisontal strekning enn på sørsiden, hvor høyeste leir på South Col ligger på 7900 meter.

 

Hva spiser jeg?
De fleste spiser lite på et toppstøt, selvfølgelig avhengig av høyden. Du har ladet opp med å drikke og spise det klarer kvelden i forkant, og underveis vil du sjelden føle sult om du er over 6000 m. På Kilimanjaro rasker de fleste med seg en håndfull sjokolader i lommene, og mange kommer ned med like mange. Ta med noe lettspiselig i kulda og noen drops å suge på. Enkelte forsøker å bruke energigel, men det er ikke det som frister mest når du er småklein av høyden. I ekstrem høyde (7000+) er ikke kroppen særlig mottakelig for mat, spesielt ikke når du er under forflytning. 

Om du ikke spiser så er det desto viktigere å få i seg væske. Drikk jevnlig te med sukker eller enda bedre, suppe! 

Gå alene eller holde sammen?
Det er normalt at ulikt tempo sprer ekspedisjonen undeveis på toppstøtene. Dette for at det er viktigere å holde varmen og rytmen, enn å vente på sistemann. Deltakerne bør ha en radio for å kommunisere med hverandre og for å sende hverandre statusmeldinger med jevne mellomrom.

Når starter vi?
De fleste er vant med å starte tidlig når man skal ut på langtur. På de høye fjellene starter man som oftest om natten, gjerne rundt midnatt. Dette kommer an på hvor langt toppstøtet er, vanskelighetsgraden og ikke minst forholdene.

Generelt ønsker man å være på toppen raskt etter soloppgang. Da er det ofte stabile værforhold med lite vind. Solen vil ofte skape tiltakende lokale værsystemer utover dagen, med økende vind og skyer.

Når du skal fastsette starttidspunkt på toppstøtet, vurder følgende:

 • Er det andre på fjellet? Når starter de?
 • Er det mange som planlegger å støte i natt? Vil det bli kø på cruxene?
 • Ønsker du å være i front, eller gå bak?
 • Er du komfortabel med å lede eller legge faste tau?
 • Har det snødd masse? Blir det tungt å være fremst? Har jeg krefter til å rullere i front?


Når snur vi?
Spørsmålet er like banalt som det er prekært. Altfor mange har virret i altfor seint tempo opp mot en topp de har drømt om i lang tid, og aldri kommet ned igjen. I ekstreme høyder mister du raskt tidsbegrepet, og timene farer av gårde raskere enn du enser.

Tidspunktet for å snu er den viktigste avtalen å holde på en ekspedisjon. Intet unntak bør aksepteres. Så hvorfor være så forbannet konsekvent på et enkelt klokkeslett?

Mange har opplevd hvordan toppfeberen stiger når toppen nærmer seg. Det er nesten ikke måte på hva som ligger i en gullkiste der oppe, lykke, prestisje, målet, opplevelsen osv.

I høyere luftlag får vi et mentalt tunnelsyn. Fokus kan snevre seg inn til knappenålsperspektiv, og ubehagelige fakta som at det er like langt ned igjen kan synes som uvesentligheter. «Jeg er jo sååå nærme, bare en halvtime til.» Etter en halvtime har du kommet femti meter videre, og toppen er i realiteten like langt unna. Når du er dyktig sliten, bruker du kanskje tre–fire timer på dette tilsynelatende steinkastet til toppen. Fattet poenget? Med en IQ på dørterskelnivå må man ha enkle regler som er ufravikelige.

Et slikt tidspunkt bør bestemmes i plenum, med guider eller lokalkjente med i diskusjonen. Tidspunktet varierer, men er ofte mellom kl. 10 og 14, avhengig av normert tid igjen før sola går ned og når det normalt skyer til og gjør returen mer risikabel. Jo høyere fjell, jo viktigere er det å akseptere at klokka er sjefen. Dersom teamet splittes opp, er det viktig at alle har stålkontroll på tiden.

Unnskyld, hva er klokka?
Det hjelper lite om alle har egen klokke hvis den befinner seg innenfor doble lag med ull og dun. Da vil du aldri orke å se på den. Fest klokka i en snor rundt halsen, eller legg den i en lett tilgjengelig lomme.

 

 

Hva skal jeg ta med?
Pakningen til ethvert toppstøt må tilpasses fjellet man skal bestige, rutens karakter og tiden som går med til du er tilbake til nye forsyninger. Det er ikke behov for å fylle sekken med mye klær, da man gjerne starter med det meste på seg. Det er sjelden man opplever å svette under sakte forflyt- ning i kalde nattetimer, og dette er gjerne den eneste gangen du har dunjakken på under marsj.

Mat og drikke er viktig, men de fleste opplever at man ikke spiser særlig av det man har med. Et par–tre energirike sjokoladebarer er som oftest tilstrekkelig. Mange kommer ned etter et langt støt i stor høyde uten å ha klart å tygge i seg noe som helst. Dette er normalt, men sørg for jevnlig inntak med drikke, uansett matlyst. Sats på varm suppe på termos og drikkeflasker med energipulver i vannet.

Bilder? Det glemte jeg..
Ikke legg kameraet i topplokket på sekken. Det blir et stadig større tiltak å stanse, finne frem kameraet og knipse et bilde. Dessuten mister du tid og vil henge etter de andre. Fest eller legg kameraet lett tilgjengelig. Å famle med et kompaktkamera med tykke votter i bratte fjellsider er en enkel måte å kvitte seg med alle fotominnene. Bruk sikkerhetssnor!

 

 

 

Sekken for toppstøt på de aller høyeste fjellene blir ofte tyngre enn du først har sett for deg. Dersom du må pakke ned både tau, sikringsmidler, 3–4 liter drikke, to oksygenflasker og separate video- og fotokameraer, tipper vekten raskt 20 kilo. Ved bruk av oksygen vil de fleste imidlertid leie inn bærehjelp som tar seg av ekstra oksygen og tau.

På fjellturer til Kilimanjaro, Elbrus, Aconcagua behøver du ikke bekymre deg over oksygen, tau og sikringsmidler. Da blir sekken betraktelig mer håndterbar, kun med personlige eiendeler. Føler du at det kan bli i tøffeste laget, kan du sysselsette lokal arbeidskraft til å bære toppsekken. For de fleste er opplevelsen akkurat like stor, og mange ville aldri ha kommet opp uten hjelp. Men glem ikke å verdsette (i form av ekstra dollar) hardslitet disse menneskene legger ned for at du skal kunne slå deg på brystet og kalle deg fjellklatrer.

Lettvektssekk
Har du utstyrspose med kompresjonsremmer, kan dette være tilstrekkelig på et toppstøt hvor utstyrsbehovet er lite og bare vandring gjenstår. Soveposetrekket kan også fungere godt som en enkel ryggsekk. På denne måten sparer du raskt en kilo unødvendig vekt.

 

 

 

Ting tar tid. Laaang tid. 
Planlegg alltid å være klar i god tid før avtalt avmarsj. I et trangt, mørkt telt i stor høyde før toppstøtet går alle gjøremål merkverdig seint. Hodet går på laveste gir, så pakk alt ferdig kvelden i forveien, sett stegjernene på ytterstøvlene og legg alt du skal ha med på plass i lommer. Sørg for å ha friske batterier i hodelykten. Husk å lukke teltåpning og lufteluker i teltet før du forlater leiren.

 

 

 

 

Tidlig ute? 
I 2007 ventet klatrere på Everest tålmodig på godt vær til toppstøtet. Værmeldingen viste endelig et vindu på over to døgn. Fra 15. mai skulle været holde seg stabilt inntil sterk vind ville inntreffe to dager senere. Flere større ekspedisjoner ankom leir 4 (8300 moh.) utover dagen 16. mai for å støte videre samme natt, deriblant vi. Sammen med våre sherpaer bestemte vi å fremskynde tidspunktet for start til kl. 22.00, for ikke å bli liggende bak for mange andre. Kl. 21.45 sto vi utenfor teltet og så hodelykter virre ut av en masse telt. Det var tydelig at flere ekspedisjoner hadde tenkt det samme som oss.

 

 

 

 

 

 

Toppbilde sponsorSponsorflagg er standard for de som ikke har betalt moroa selv

Utstyr du MÅ ha til toppstøtet

 

 • Termos og drikkeflaske
 • Solbriller/goggles
 • Raske karbohydrater
 • Ekstra batterier til hodelykt
 • Ekstra votter
 • Kamera og evt.ekstra batteri.

Vurder å ha med:

 • Sele
 • Staver
 • Breøks
 • Isøks
 • 15–50 meter tau
 • Hjelm
 • Spade
 • Sender-mottaker
 • Sikringsmidler
 • Rappelleringsåtter/taubrems
 • Jumar
 • Merkestikker
 • Kart, kompass, GPS
 • Gaffatape
 • Multiverktøy
 • Ekstra oksygen
 • Ekstra oksygenmaske
 • Brenner, kjele, fyrstikker
 • Ekstra klær
 • Solkrem
 • Heat pads
 • Ekstra sokkepar
 • Radio/satellittelefon   

   

  feedback HAR DU TIPS, BILDER ELLER UTFYLLENDE INFORMASJON TIL INNHOLDET PÅ DENNE SIDEN? VI TREKKER UT PREMIER TIL DE SOM KOMMENTERER INNHOLDET I ARKIVET VÅRT - FØLG MED PÅ FACEBOOKSIDENE VÅRE
    - Annonse - 
  Annonseboks gamme Annonseboks gamme Annonseboks gamme
   
   

   

Lest 1562 ganger

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Siste tester

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prev Next
Fjellpulken selesekk

Fjellpulken selesekk

Testet og anbefales: Fjellpulken selesekk.

Les mer
Norvis salver

Norvis salver

Testet og anbefales: Norvis salver.

Les mer
Nikon D300/700

Nikon D300/700

Testet og anbefales: Nikon D300/700.

Les mer
Kovea Booster + 1

Kovea Booster + 1

Testet og anbefales: Kovea Booster + 1.

Les mer
Testet og anbefales – Esbit

Testet og anbefales – Esbit

Testet og anbefales: Aluminiumskasseroller og termos fra Esbit.

Les mer
Northern Playground ziplongs

Northern Playground ziplongs

Testet og anbefales – Northern Playground Ziplongs

Les mer
Leki Makalu vandrestaver

Leki Makalu vandrestaver

Testet og anbefales: Leki Makalu vandrestaver.

Les mer
Camelback Stoaway

Camelback Stoaway

Testet og anbefales: Camelback Stoaway

Les mer
Smartwool sokker

Smartwool sokker

Testet og anbefales: Smartwool og Bridgedale sokker

Les mer
Janus sommerull

Janus sommerull

Testet og anbefales - Janus sommerull.

Les mer

180 X 650px

180x650demo

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-