fredag, november 27, 2015
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

Siste nyheter

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prev Next

Gam(m)echange

Gamme.no går igjennom større endringer og vil få en helt...

Les mer
Sykkeltur langs "The Iron Curtain"

Sykkeltur langs "The Iron Curtain"

Om en snau uke starter Stian Torland en langtur på...

Les mer
5 måneder på ski

5 måneder på ski

Tonje Helene Blomseth er 20 år gammel, og har føyd...

Les mer
Vil du krysse Grønland om tre dager?

Vil du krysse Grønland om tre dager?

Hva gjør du når en vilt fremmed ringer og spør...

Les mer
Avbrøt Annapurna-toppstøt

Avbrøt Annapurna-toppstøt

Tore Sunde-Rasmussen er tilbake i Camp 3 på Annapurna etter...

Les mer
Sunde-Rasmussen forbereder toppstøt

Sunde-Rasmussen forbereder toppstøt

Siste melding fra team Tore Sunde-Rasmussen forteller at planen var...

Les mer
Ekspedisjonskveld i Nordmarka

Ekspedisjonskveld i Nordmarka

Ekspedisjonsarrangøren Hvitserk inviterer til en helaften i Nordmarka 27. mai...

Les mer
Børge Ousland til Oslo Konserthus

Børge Ousland til Oslo Konserthus

Forrige søndag sto Paul Nicklen på scenen foran et begeistret...

Les mer
Sunde-Rasmussen til Annapurna

Sunde-Rasmussen til Annapurna

Den erfarne 8000-meters-klatreren Tore Sunde-Rasmussen er på vei til Annapurna...

Les mer
TrisTrans Saga - eventyret om Tristan og Nanook

TrisTrans Saga - eventyret om Tristan og Nanook

Det høres ut som noe barn vil sitte som klistret...

Les mer
Brå slutt på nordpolekspedisjonen

Brå slutt på nordpolekspedisjonen

Polhaveventyret fikk en brå avslutning for Kristoffer Glestad og Lars...

Les mer
Unnavei - Grønland på langs 2014

Unnavei - Grønland på langs 2014

Anette Kristiansen og Tommy Stavrum er kontorrotter med voldsomme ambisjoner....

Les mer
National Geographic Live til Oslo Konserthus

National Geographic Live til Oslo Konserthus

National Geographic Live er en populær og inspirerende forelesningsserie, som...

Les mer
Norsk rekordforsøk i Arktis

Norsk rekordforsøk i Arktis

I disse dager setter Lars Mangerud Flesland og Kristoffer Glestad...

Les mer
100km med ski og pulk over Hardangervidda

100km med ski og pulk over Hardangervidda

Torsdag starter “verdens hardeste skirenn”, og 150 deltakere er  klare...

Les mer

Rutiner I

På lengre turer og ekspedisjoner er rutiner din beste venn! Her følger det du bør vite om tempo, morgenrutiner, førstemanns oppgaver osv

Jammen jeg hater jo rutiner..
Gode rutiner innebærer at alle vet hva de skal gjøre, hvilket ansvar de har, og når ting skal skje. I motsatt fall brukes unødig fokus og energi på å lure på hvem som skal gjøre hva og når. En hverdag med gode rutiner gir økt sikkerhet, effektivitet og fremdrift. Godt innarbeidete rutiner er også essensielt for det sosiale klimaet og motivasjonen. 

Rullere eller rendyrke?
Hver dag går rutinene bedre. Og når alt begynner å fungere så går vi lei, og ønsker å rullere på arbeidsoppgavene. Skal vi holde fast på det vi er god til eller variere arbeidshverdagen? 

Det tar gjerne en uke eller to før rutinene er optimalisert og effektivisert. Men jo raskere, jo bedre, så legg fundamentet før avreise. Rutiner behøver ikke bety at alle skal gjøre det samme hver dag, slett ikke. På kosetur er det fordelaktig å bytte og variere. Er tidsklemme et element, bør laget konsentrere seg om å gjøre det de kan best. Og mest effektivt. Mens enkelte er bedre trent med kompasset, kan andre finne større trivsel med å kokkelere osv.  

hand-drawn-web-icons Ekspedisjonsradarparet Rune Gjeldnes og Torry Larsen er et godt eksempel på at ikke alle gjøremål må fordeles likt. På alle deres lange ekspedisjoner var det Rune som laget frokost og middag hver dag. Til sammen 219 dager. Han sto opp en time tidligere enn Torry, børstet bort isen i teltet og begynte snøsmeltingen. De hevder at dette aldri var grunnlag for konflikt eller misnøye.

 

 lange skitur 63Morgenstund - himmel og helvete
Dagens første time er i manges øyne den tøffeste på langtur. Alt avhenger av kvaliteten på nattens hvile. Og temperaturen i teltet..  Med tilstrekkelig hvile og god søvn er det bare herlig å komme i gang med dagen. I motsatt tilfelle krever det desto mer vilje og disiplin å våkne til vekkerklokken med et smil. 

Enkelte er vant med et høyt tempo fra første minutt, mens andre må ha et ekstra kvarter til morgenkaffen eller til personlig hygiene. Mens noen bokstavelig talt spretter ut av soveposen sammen med klokkealarmen, ønsker andre å tyne tiden i posen maksimalt. Det er viktig at teltlaget kan tilpasse seg individuelle justeringer om morgenen. For eksempel trenger ikke hele laget vekkes ekstra tidlig for at én person skal få et kvarters morgenkaffe. Morgenrutinene består grovt sett av å smelte snø, spise frokost, kle på seg og pakke ned telt.

På grønlandskryssinger starter vi med to timer fra vekking til avmarsj, og når rutinene setter seg,er dette et hav av tid. Etter hvert kan de som ikke har kjøkkenansvaret, sove en halvtime ekstra. Da kan du få kaffen eller teen servert på «senga» og begynne dine små gjøremål i ro og mak. Det er uansett alles individuelle ansvar at alle oppgaver er utført innen fastsatt tid. Vær obs på at temperaturen påvirker tidsskjemaet radikalt. Det er ikke noe problem å ha alt unnagjort i løpet av en time når kvikksølvet er på frysepunktet. I minus 40 bruker du kanskje et kvarter på å få på deg skistøvlene eller banne over et fastfrosset lokk på en drikkeflaske. Av naturlige årsaker tar dobesøket kortere tid jo kaldere det er. 

På lengre turer hvor fremdriften hver dag står i fokus, er jeg (Aleksander) personlig opptatt av at tiden fra klokken ringer til avmarsj er så liten som mulig. Ja, det er koselig med god tid om morgenen, men jeg bytter den heller bort mot ekstra hvile om ettermiddagen. 

 

 


Over Grønland synker temperaturen etter hvert som vi stiger oppover innlandsisen (høyeste punkt på standardrutene er om lag 2500 meter). Selv om rutinene innarbeides bedre for hver dag, vil snøsmelting og andre gjøremål kreve mer tid i kulda.

- Hæ? Sulten allerede?
På lange skiekspedisjoner av flere ukers varighet skriker snart kroppen etter mat hele dagen. Spiser du frokost en time før du begynner å gå, vil magen begynne å bryte håndbak med psyken tidligere enn nødvendig. Drøy derfor så lenge som mulig med å innta frokosten om morgenen. Det er ikke uvanlig at polfarere spiser havregrøten med dunjakke og sko på, klar til å rive teltet og gå med en gang maten er innabords.Under marsj

Det meste går på rutine når vi pakker sammen og vi klarer stort sett å være klar til å gå kl 8. Så starter selv jobbinga med 40 minutters gange og pauser mellom øktene. Vi veksler på å ha pauser på fem og ti minutter, og i ti-minutterspausene setter vi oss på pulken til Ryan og drikker te sammen, så på den måten blir det noen ekstra hyggelige avbrekk fordelt utover dagen.

(Fra Cecilie Skogs dagbok, kryssingen av Antarktis 2009/2010.)

I fine forhold er en jevn og god fremdrift synonymt med at humøret og motivasjonen er på topp. Det er allikevel enkelte momenter under marsj som det kan være greit å avklare på forhånd.

lange skitur 66Førstemanns oppgaver
Førstemann i gruppa har to ansvarsområder: 1) navigering og 2) å holde et passende tempo for laget. Begge arbeidsoppgavene innebærer at vedkommende må snu seg jevnlig og ikke bare vake i sin tåkesky.

..og hva med de andre?
De andre i laget har et ansvar for at luken foran ikke blir for stor. I motsatt fall må de si fra til fronten om at tempoet må justeres ned. I uvær og whiteout er denne ansvarsfordelingen svært viktig. Gruppa må holdes samlet, og luker kan i verste fall føre til at man kommer bort fra hverandre, noe som kan være fatalt.. 

Tempo
Tempoet er som regel hovedutfordringen for et pulklag. I monotont og ensidig terreng uten behov for rekognosering og hyppige naturlige pauser, er det en kunst å balansere tempoet slik at alle er fornøyd. Børge Ousland opplevde dette på vei til Nordpolen med Mike Horn, som hadde en raskere takt på skiene. Men stadige stopp og rekognoseringer gjorde at dette ikke ble en stor problemstilling for de to.

Hvor fort skal vi gå?
Mye av hemmeligheten for å kunne gå 8–12 timer hver dag er å finne det ideelle tempoet. Men hvor raskt er egentlig passe?  Det er nok av faktorer som påvirker tempoet, som vekt på pulken, form, terreng, føre, vær og vind, osv. Resultatet vil derfor variere fra én til fem kilometer i timen, hvor du lander på om lag 3 km/t under mer eller mindre normale forhold med tung pulk. Når rasjonene minker, pulken glir lettere og underlaget er «snilt», vil hastigheten krype opp mot 4 km/t.

 

 

 

 

lange skitur 57Tempoet er passe når du ikke behøver å tenke på det, og du kan la tankene vandre fritt. Jager du et høyere tempo, brenner du av unødvendig krefter, og dagen blir raskt et mareritt. Birkenfolkene vil kalle det å sprekke. Eller å ta en "Brink".  Finn en optimal balanse mellom fremdrift og energibesparende gange. Sliter du med å holde følge, vil du oppleve at blikket bores ned i skituppene og blir der i timevis. Det er ufattelig hvor raskt du begynner å se alt med negativt fortegn når du må mase for å holde tritt med resten av gruppa. Da er det bedre å justere farten og opprettholde kapasitet til å ta vare på dagen. 

Det trengs ingen rakettforsker for å fastslå at tempoet må være likt for at gruppen skal holde sammen. Like fullt som det er et helvete å forsøke å henge på hvis tempoet er for høyt, kan det også være lite tilfredsstillende å måtte tusle av sted i snegletempo. Da øker også risikoen for at du får problemer med å holde varmen.

Veien til å finne et ideelt tempo for hele laget går gjerne via målsettingen om at alle skal være like slitne når dagsetappen er tilbakelagt. I og med at tempoet må være likt for at gruppen skal holde sammen, må belastningen justeres i stedet for hastigheten. Omfordel vekt i pulk eller ryggsekk slik at dere utjevner strabasene for hver enkelt. De sterkeste kan også ta flere økter i front når det er tungt å tråkke spor.

 

hand-drawn-web-icons Sakte slit
Det snødde mer enn fulle hatter på starten av vår øst–vest-kryssing på Grønland i 2009. I flere dager labbet vi lettere slukøret med snø opp til knærne, og måtte bytte plogmann i front hvert tyvende minutt. I tillegg til de tunge snøforholdene innebærer hver dag en stigning på 400–500 meter. Øktene i front var et mareritt der vi sleit som pokker for i det hele tatt å forflytte oss. Tempoet var nede i én kilometer i timen! I flere dager noterte vi 11 kilometer som resultat av en hel dag med hederlig slit. Ikke før på den syvende dagen passerte vi 100 kilometer. Vi krysset fra Apuserserpia-breen sør for Tasilaq til punkt 660 (Kangerlussaq) på 25 dager.

 

 

 

 

Husk vekkerklokke.
Sørg for at dagen starter som du har planlagt? Å våkne med å ha forsovet seg, forskyver hele dagsplanen og gir raskt en psykisk knekk på motivasjonen og humøret? Armbåndsur har en tendens til ikke å ha kraftig nok alarm når den kommer på avveie nede i soveposen? Børge Ousland forsikrer seg mot dette ved å feste vek- kerklokka med borrelås til trøya slik at han hører den nede i soveposen?

 

 

 

 

Eksempel på tidsskjema morgen

 • 06.00: Vekking for kjøkkenvakt. Skrape is av teltdu- ken, fyre opp brenner og starte snøsmelting
 • 06.30: Andre vekkes. Vannflasker sendes fram, føtter tapes, frokost forberedes
 • 07.00: Frokost
 • 07.20: Påkledningogpakking
 • 07.30: Pakking av utstyr, ut av telt, toalettbesøk
 • 07.45: Telt pakkes ned, pulk pakkes klar
 • 07.55: Vær klar, hjelp andre
 • 07.58: Ski på, dunjakke av
 • 08.00: Avmarsj

 

 

feedback HAR DU TIPS, BILDER ELLER UTFYLLENDE INFORMASJON TIL INNHOLDET PÅ DENNE SIDEN? VI TREKKER UT PREMIER TIL DE SOM KOMMENTERER INNHOLDET I ARKIVET VÅRT - FØLG MED PÅ FACEBOOKSIDENE VÅRE
  - Annonse - 
Annonseboks gamme Annonseboks gamme Annonseboks gamme
 
 

 

 

Lest 1105 ganger

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Siste tester

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prev Next
Fjellpulken selesekk

Fjellpulken selesekk

Testet og anbefales: Fjellpulken selesekk.

Les mer
Norvis salver

Norvis salver

Testet og anbefales: Norvis salver.

Les mer
Nikon D300/700

Nikon D300/700

Testet og anbefales: Nikon D300/700.

Les mer
Kovea Booster + 1

Kovea Booster + 1

Testet og anbefales: Kovea Booster + 1.

Les mer
Testet og anbefales – Esbit

Testet og anbefales – Esbit

Testet og anbefales: Aluminiumskasseroller og termos fra Esbit.

Les mer
Northern Playground ziplongs

Northern Playground ziplongs

Testet og anbefales – Northern Playground Ziplongs

Les mer
Leki Makalu vandrestaver

Leki Makalu vandrestaver

Testet og anbefales: Leki Makalu vandrestaver.

Les mer
Camelback Stoaway

Camelback Stoaway

Testet og anbefales: Camelback Stoaway

Les mer
Smartwool sokker

Smartwool sokker

Testet og anbefales: Smartwool og Bridgedale sokker

Les mer
Janus sommerull

Janus sommerull

Testet og anbefales - Janus sommerull.

Les mer

180 X 650px

180x650demo

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-