fredag, november 27, 2015
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

Siste nyheter

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prev Next

Gam(m)echange

Gamme.no går igjennom større endringer og vil få en helt...

Les mer
Sykkeltur langs "The Iron Curtain"

Sykkeltur langs "The Iron Curtain"

Om en snau uke starter Stian Torland en langtur på...

Les mer
5 måneder på ski

5 måneder på ski

Tonje Helene Blomseth er 20 år gammel, og har føyd...

Les mer
Vil du krysse Grønland om tre dager?

Vil du krysse Grønland om tre dager?

Hva gjør du når en vilt fremmed ringer og spør...

Les mer
Avbrøt Annapurna-toppstøt

Avbrøt Annapurna-toppstøt

Tore Sunde-Rasmussen er tilbake i Camp 3 på Annapurna etter...

Les mer
Sunde-Rasmussen forbereder toppstøt

Sunde-Rasmussen forbereder toppstøt

Siste melding fra team Tore Sunde-Rasmussen forteller at planen var...

Les mer
Ekspedisjonskveld i Nordmarka

Ekspedisjonskveld i Nordmarka

Ekspedisjonsarrangøren Hvitserk inviterer til en helaften i Nordmarka 27. mai...

Les mer
Børge Ousland til Oslo Konserthus

Børge Ousland til Oslo Konserthus

Forrige søndag sto Paul Nicklen på scenen foran et begeistret...

Les mer
Sunde-Rasmussen til Annapurna

Sunde-Rasmussen til Annapurna

Den erfarne 8000-meters-klatreren Tore Sunde-Rasmussen er på vei til Annapurna...

Les mer
TrisTrans Saga - eventyret om Tristan og Nanook

TrisTrans Saga - eventyret om Tristan og Nanook

Det høres ut som noe barn vil sitte som klistret...

Les mer
Brå slutt på nordpolekspedisjonen

Brå slutt på nordpolekspedisjonen

Polhaveventyret fikk en brå avslutning for Kristoffer Glestad og Lars...

Les mer
Unnavei - Grønland på langs 2014

Unnavei - Grønland på langs 2014

Anette Kristiansen og Tommy Stavrum er kontorrotter med voldsomme ambisjoner....

Les mer
National Geographic Live til Oslo Konserthus

National Geographic Live til Oslo Konserthus

National Geographic Live er en populær og inspirerende forelesningsserie, som...

Les mer
Norsk rekordforsøk i Arktis

Norsk rekordforsøk i Arktis

I disse dager setter Lars Mangerud Flesland og Kristoffer Glestad...

Les mer
100km med ski og pulk over Hardangervidda

100km med ski og pulk over Hardangervidda

Torsdag starter “verdens hardeste skirenn”, og 150 deltakere er  klare...

Les mer

Å gå med pulk

Pulk er konge! Men hvor tung pulk kan jeg trekke? Stivt drag eller tau? Hva slags trekksele? Hvordan lager jeg draget? 

Å være selvforsynt på lange vinterturer innebærer en anseelig mengde utstyr og mat. På lengre skiekspedisjoner er pulken uunnværlig. Det er tross alt lettere å trekke enn å bære ballast. Samtidig er det ikke noe i veien for å bære alt på ryggen dersom du kan kjøpe mat underveis eller dropper teltet og sover på hytter. 

Sekk vs Pulk

 • Fordelen med sekk er at marsjfarten vil være høyere. Dette vil medføre at en ukes pulktur gjerne kan gjennomføres på fem dager med sekk. Da trenger du også mindre forsyninger.
 • Med ryggsekk vil du være mer utsatt for å tråkke igjennom tynn is, skare eller dårlige snøforhold, mens en pulk vil gi langt større bæreflate.
 • En ryggsekk er å foretrekke i brattere terreng, men gir samtidig et høyt tyngdepunkt og krever gode skiferdigheter. En ukes skitur vinterstid innebærer raskt en sekk på rundt 30 kilo. Da bør du ha en godt trent rygg, og skuldre som er vant med å bære tunge bører.
 • En pulk gir større fleksibilitet i forhold til hva du har med. Pulk gir enkel tilgang og god oversikt over utstyret. Spesielt på lange, slake vidder gir pulk en suverent komfortabel fremdrift.
 • Velger du en større ekspedisjonspulk, må du ta høyde for at det kan være en ekstra logistikkutfordring å få den med på fly, tog osv.
 • Pulker er normalt laget i glassfiber, men ekspedisjonsmodellene er i større grad støpt i kevlar og karbon. Dette innebærer en prislapp som kan gjøre at du allikevel vurderer sekk eller en tyngre pulk et par ganger til.

DSCN0333175 kg fordelt på to pulker + 10 kg sekk for tur-retur sydpolenHvor tung kan pulken være?
Kroppen kan venne seg til de utroligste belastninger. Første gang du drar en 120 kilos pulk, føles det helt meningsløst. Etter at du har gjort det en uke, føles det allikevel tungt, men ikke like håpløst.

Hvor tung pulk du kan trekke, er avhengig av underlaget, terrenget og din egen fysiske form. Alle kan trekke et tungt huslass på glatt is, men du angrer raskt på hvert unødige gram når snøen er som fiskelim og skavlene er steile og høye. I slike forhold hadde Børge Ousland en startvekt på 180 kilo på solokryssingen av Antarktis.

Uten særlig trening vil en pulk på din egen kroppsvekt føles mer enn tung nok. Gjerne i meste laget. Har du investert i noen ekstra treningstimer med bildekk på slep, vil dette være en komfortabel belastning. Med en god slump erfaring og spesialisert trening kan du håndtere opptil halvannen ganger kroppsvekten din.

Uvant belastning=skade
Å trekke tung pulk gir en stor og uvant belastning for spesielt hæl, akilles og legger. Belastningen øker dersom turen starter med stigning, noe som ofte er en realitet. Det kreves uansett jevn trening over lengre tid for å redusere fare for skader og betennelser til et minimum. Vær spesielt obs på at pulkdraget sitter godt på hoftekammen og ikke for høyt på magen. Sjekk hoftekulene daglig, og polstre ekstra om du ser at gnagsårene er på vei.

Fiskelimføre
I streng kulde får snøen en struktur som gjør at den gir svært mye friksjon mot pulken. Du har sikkert lest i polarberetningene at «det føles som å dra pulken på en sandstrand» eller at «snøen er som fiskelim». Friksjonen blir gradvis bedre med stigende temperaturer. Med erfaring vil du kjenne på friksjonen om det er 30 eller 35 kuldegrader. Men når gradestokken løfter seg over tyve kalde, normaliserer forholdene seg, og pulken glir merkbart lettere.

Draselen
En god og polstret sele er nødvendig for å kunne trekke pulk i dagevis uten gnagsår og skader. Når pulken er tung, er skulderstroppene også viktige. De bør kunne justeres for å tilpasse og variere belastningen på skuldre og hofter. Fjellpulken har en ekstra kraftig og robust ekspedisjonssele med ekstra polstring for lange turer med tung pulk.

Sekk eller sele?
Enkelte ekspedisjonsfarere benytter gjerne en robust dagstursekk som pulkdrag. Du kan enten koble taudraget i nedre del av skulderstroppene eller aller helst i et slitesterkt festepunkt på hoftebeltet. Spør gjerne produsenten om de kan sy på kraftige D-ringer eller festehemper til pulkdraget.

Tenk deg at pulken din veier 100 kilo og din kroppsvekt er 80 kilo. Med å bruke pulkdrag og sele vil du da trekke 100 kilo med din kroppsvekt. Velger du å plassere 10 kilo i sekken din, vil pulkvekten være 90 kilo, og kroppsvekt + sekk også være 90 kilo. Du har da oppnådd en lettere pulk, men også skodd din egen motor med mer egenmasse.

 

Dette vil ha best effekt i ulendt terreng hvor du ofte må hale pulken din over knauser, skruis, eller sastrugaer. Ulempen med en ryggsekk er at du vil ha større utfordring med ventilasjon og dermed svette mer på ryggen. Husk at bæresystemet til en dagstursekk først og fremst er designet for en kraftvektor ovenfra og ned. Med sekk som drag for tung pulk vil trekkraften komme rett bakfra i stedet. Sørg derfor for å prøve ut om sekken er behagelig som pulkdrag før den store turen. 

lange skitur 82 (1)I kupert terreng kan det være en fordel med stivt stag. Og snø.. Taudrag eller stivt drag
Både et fast drag og taudrag har ulemper og fordeler. Stivt drag gir større stabilitet og full kontroll på pulken til enhver tid. Det er lettere å kontrollere en pulk med fast drag gjennom tett skog og snirklete terreng og i fjellterreng med skrående traverser og bratte snøbakker.

Fast drag er også suverent under utforkjøringer. Da slipper du å bekymre deg over at pulken glefser deg i akillessenen eller kommer tordnende opp på siden av deg og til slutt sender deg på trynet med rykk. Pulken med stivt drag vil også forsøke å rykke deg ut av balanse, hold tyngdepunktet lavt og den ene skien litt foran den andre. 

Med taudrag er du og pulken i større grad fristilt fra hverandre, og du behøver aldri koble deg av for å ta en pause eller finne frem noe i pulken. Med stive fingre og i dårlig vær kan dette være et irritasjonsmoment. Dette kan også være risikabelt hvis du er i isbjørnland og har våpenet/flares på pulken! I mindre staupete terreng vil du ha nytte av at pulken kan finne sine egne spor over skavler og mindre hindringer. Da er tau mer gunstig.

Selv om faste drag tåler mye juling, har du også et ekstra moment for hva som kan ryke.

Enten du er i Antarktis, Arktis eller på Grønland, vil tau helt klart være å foretrekke. Erling Kagge gikk med fast drag da han gikk solo til Sydpolen, men jeg tviler på om han hadde gjort det i dag. 

 

 

Taudraget
Her har det vært laget mange ulike løsninger. Lag ca 1 meter tauløkke festet i hvert sitt punkt på hoftene, og fest tauet til pulken i en karabiner på dette. La karabineren gli fritt på løkken. På pulken fester du også en tauløkke med feste i hver side, men her knyter du en hempe hvor dratauet festes. Det er viktig at du får justert knuten slik at draget er likt fordel på hver side, ellers vil pulken gå skeivt. 

Fest gjerne en strikk i en av endene (3 x bilfestestrikk f.eks, avhengig pulkvekt) for å utjevne rykkbelastning. Tykkelse på tau kan godt være 6 mm (for å spare vekt) men er mer behagelig å håndtere hvis tykkere (8-10 mm). Bruk gjerne dynamisk klatretau. Knyt knuter på tauet for hver knappe meter, så blir det lettere å dra pulken over hindringer. 

Jeg bruker konsekvent tau med strikk på pulken for å få mer bevegelsesfrihet. Dette er spesielt viktig i vegetert og kupert terreng. Jeg bruker også sekk sammen med pulk og kan variere vekt i pulk og sekk etter behov. 

Rune Gjeldnes om å trekke pulk

Pulk på bre
Ved isbreferdsel er taudrag å foretrekke, spesielt om du skal gå i tau. Det gjør ikke situasjonen særlig bedre å ha stivt drag om du er på vei ned i en bresprekk! Knyt en prusikknute til tauet i bakkant av pulken slik at pulken blir hengende i tauet og ikke i deg, om uhellet skulle være ute.

 

 

 

Stavlengde
Ikke kjøp for lange staver når du skal gå langtur med pulk. Løfter du armene unødig høyt, øker risikoen for betente skuldre. Teleskopstaver i alumunium som kan justeres i høyde anbefales. Tommelfingerregel er at stavene bør rekke opp til albuehøyde.

 

 

 

Kjøre "fot" med pulk
I utforbakkene er trikset å holde fast i tauet tett til fronten på pulken. Da unngår du at pulken blir slengende som en vaskefille bak deg og før eller senere rykker deg ut av balanse. En annen mulighet er å sette seg på pulken og styre med skiene, men du kan risikere buing fra turfølget da dette omtales som bestemorteknikken.

 

 

 

Løft helen - unngå skader
Det er normalt med både trykksmerter i hæl og betennelse i akilles på lange pulkturer. Du kan forebygge dette ved å montere en ekstra plate under hælene. Underveis kan du skjære av en liten bit av skumunderlaget og tape på skien med lerretstape. Dette vil både løfte hælen og gi et mykere tråkk.

 

 

 

 

 

 

feedback HAR DU TIPS, BILDER ELLER UTFYLLENDE INFORMASJON TIL INNHOLDET PÅ DENNE SIDEN? VI TREKKER UT PREMIER TIL DE SOM KOMMENTERER INNHOLDET I ARKIVET VÅRT - FØLG MED PÅ FACEBOOKSIDENE VÅRE
  - Annonse - 
Annonseboks gamme Annonseboks gamme Annonseboks gamme
Lest 10154 ganger

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Siste tester

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Prev Next
Fjellpulken selesekk

Fjellpulken selesekk

Testet og anbefales: Fjellpulken selesekk.

Les mer
Norvis salver

Norvis salver

Testet og anbefales: Norvis salver.

Les mer
Nikon D300/700

Nikon D300/700

Testet og anbefales: Nikon D300/700.

Les mer
Kovea Booster + 1

Kovea Booster + 1

Testet og anbefales: Kovea Booster + 1.

Les mer
Testet og anbefales – Esbit

Testet og anbefales – Esbit

Testet og anbefales: Aluminiumskasseroller og termos fra Esbit.

Les mer
Northern Playground ziplongs

Northern Playground ziplongs

Testet og anbefales – Northern Playground Ziplongs

Les mer
Leki Makalu vandrestaver

Leki Makalu vandrestaver

Testet og anbefales: Leki Makalu vandrestaver.

Les mer
Camelback Stoaway

Camelback Stoaway

Testet og anbefales: Camelback Stoaway

Les mer
Smartwool sokker

Smartwool sokker

Testet og anbefales: Smartwool og Bridgedale sokker

Les mer
Janus sommerull

Janus sommerull

Testet og anbefales - Janus sommerull.

Les mer

180 X 650px

180x650demo

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-