torsdag, november 26, 2015
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

Siste nyheter

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next

Gam(m)echange

Gamme.no går igjennom større endringer og vil få en helt...

Les mer
Sykkeltur langs "The Iron Curtain"

Sykkeltur langs "The Iron Curtain"

Om en snau uke starter Stian Torland en langtur på...

Les mer
5 måneder på ski

5 måneder på ski

Tonje Helene Blomseth er 20 år gammel, og har føyd...

Les mer
Vil du krysse Grønland om tre dager?

Vil du krysse Grønland om tre dager?

Hva gjør du når en vilt fremmed ringer og spør...

Les mer
Avbrøt Annapurna-toppstøt

Avbrøt Annapurna-toppstøt

Tore Sunde-Rasmussen er tilbake i Camp 3 på Annapurna etter...

Les mer
Sunde-Rasmussen forbereder toppstøt

Sunde-Rasmussen forbereder toppstøt

Siste melding fra team Tore Sunde-Rasmussen forteller at planen var...

Les mer
Ekspedisjonskveld i Nordmarka

Ekspedisjonskveld i Nordmarka

Ekspedisjonsarrangøren Hvitserk inviterer til en helaften i Nordmarka 27. mai...

Les mer
Børge Ousland til Oslo Konserthus

Børge Ousland til Oslo Konserthus

Forrige søndag sto Paul Nicklen på scenen foran et begeistret...

Les mer
Sunde-Rasmussen til Annapurna

Sunde-Rasmussen til Annapurna

Den erfarne 8000-meters-klatreren Tore Sunde-Rasmussen er på vei til Annapurna...

Les mer
TrisTrans Saga - eventyret om Tristan og Nanook

TrisTrans Saga - eventyret om Tristan og Nanook

Det høres ut som noe barn vil sitte som klistret...

Les mer
Brå slutt på nordpolekspedisjonen

Brå slutt på nordpolekspedisjonen

Polhaveventyret fikk en brå avslutning for Kristoffer Glestad og Lars...

Les mer
Unnavei - Grønland på langs 2014

Unnavei - Grønland på langs 2014

Anette Kristiansen og Tommy Stavrum er kontorrotter med voldsomme ambisjoner....

Les mer
National Geographic Live til Oslo Konserthus

National Geographic Live til Oslo Konserthus

National Geographic Live er en populær og inspirerende forelesningsserie, som...

Les mer
Norsk rekordforsøk i Arktis

Norsk rekordforsøk i Arktis

I disse dager setter Lars Mangerud Flesland og Kristoffer Glestad...

Les mer
100km med ski og pulk over Hardangervidda

100km med ski og pulk over Hardangervidda

Torsdag starter “verdens hardeste skirenn”, og 150 deltakere er  klare...

Les mer
Norge på langs - det store eventyret Foto: Andre Spica
onsdag, 02 juni 2010 15:24

Norge på langs - det store eventyret

Skrevet av 

Norge på langs er populært som aldri før. Her plukker du opp verdifulle tips og får vite hvem som var først ute med å gjennomføre det store Norgeseventyret

- Vi har ikke sett Hardangerjøkulen, Hårteigen, Hallingskarvet eller noen ting. Det eneste vi har sett er skituppene og GPSen!

 

En vinterhissig vind feier over Finsevatnet. Fargerike kiter danser av gårde, mens et blytungt skydekke henger som en ullent teppe nedover Nordnuten. Værgudene innbyr til alt annet enn langtur i det jeg rister hender med Andrè Spica og hans midlertidige turfølge Bjørn Benz.

I løpet av syv dager på ski fra Haukeliseter til Finse har solen vært forbeholdt korte kortvarige gjesteopptredener. Men trønderen henger ikke med geipen av den grunn. Han er endelig i gang med sitt livs eventyr. Fire blanke kalendermåneder er satt av til det store eventyret – Norge på langs.

 

foto_aleksander_gamme_05_resize

Andre Spica pakker pulken uten for Finse Stasjon. Foto: Aleksander Gamme

Pioneren

Stadig flere legger ut på det store Norgeseventyret, og ”NPL” er blitt et kjent begrep i turmiljøer. I følge uoffisielle lister er over 130 på langs-turer gjennomført, og et nytt dusin er underveis. Så kan vi legge til de som ikke blogger, har nettside eller rapporterer om sin tur.

 

Pioneren Bjørn Amsrud snøret fjellstøvlene og la av gårde allerede i 1966. Flere års arbeid på Svalbard og i Nord-Norge hadde vekket villmarksinteressen. Nils Onsagers turberetninger i DNTs årbøker var også viktig inspirasjon. En skikkelig fottur skulle vare i minst seks uker skrev den kjente skribenten. Amsrud spaserte derfor hele veien sørover etter å ha avsluttet en tannlegejobb i Narvik i 1962. Denne 13 ukers rusleturen la grunnlaget for Norges første på-langs tur.

 

- Jeg turde ikke fortelle hvor jeg hadde tenkt meg før jeg hadde passert Børgefjell, humrer 76-åringen i dag.

 

Amsrud minnes spesielt det tunge teltet, som han for øvrig sendte hjem etter en uke. Det ble mange netter under åpen himmel. Alene.

Det er unødvendig å stille NPL-pioneren om han ville ha gjort det igjen. For det gjorde han. Seks år senere gjentok han turen vinterstid, og tilbakela Norges land på bare 71 dager.

 

Thumbnail image

Dagen ser ikke ut til å by på den helt store utsikten. Foto: Aleksander Gamme

Kronidiot i nullsikt

En svak eim av svettelukt fyller venstre hjørne av peisestua. Hviledagen på Finsehytta blir flittig benyttet til å oppdatere blogg og nettsider. Utpå kvelden vrir Andrè seg utålmodig i stolen og ivrer etter å fortsette nordover.

- Skarvheimen skal være pent på vinteren. La oss håpe vi får sett litt av den, humrer han.

Frokosten neste morgen består av bratt stigning ispedd rikelig med horisontale naturkrefter.  Stormkastene herjer vilt med tre vaklevorne skiløpere i det vi runder Jomfrunuten. Stavene tvinges ned i snøen før de blir slynget til siden. Total white-out og vannrett snødrev. 

- Æ må innrømm at æ bi litt lei non gång, roper trønderen en smule frustrert gjennom ansiktsmasken.


Forståelig. På dag 24 har kun tre dager vært preget av solskinn og blå himmel.

 

2500 kilometer gjennom Norges land byr utvilsomt på tøffe tak og enkelte lumske situasjoner. Vi får en ny dose respekt for vinterfjellet da jeg demonstrerer et skoleeksempel på kronidioti i nullsiktsforhold. Ned mot Flakvatnet ender en forsiktig telemarksving i fritt fall da snøen med ett forsvinner under fjellskiene. Jeg får god tid til å krøke meg sammen, lukke øynene og beskytte hodet før jeg treffer bakken. Hardt.

 

 

foto_aleksander_gamme_08_resize

Dårlig sikt ut fra Finse. Foto: Aleksander Gamme

Andrè har bråstanset og stikker strutsehals over den overhengende skavlen. Hell i uhell, konkluderer vi – alle lemmer i behold. I neste øyeblikk slynges en imponerende samling trønderske gloser ned brattskrenten. Ikke over artikkelforfatterens tankeløshet, men på grunn av videokameraet som nekter å filme i snøføyken.

 

 

Mange varianter

Lindesnes – Nordkapp via fjellområdene er "standardruten" for Norge på langs-farerne. Med start på nyåret rekker man akkurat klisterføret i Finnmark før vårløsningen setter punktum for ski og pulk. Radarparet Lars Monsen og Trond Strømdahl valgte i 1989 å følge svenskegrensen fra Grense Jacobselv til Halden. Stavangerbrødrene Bjørn og Per Simonsen fulgte samme rute i 2006. De valgte en historisk vri. Etter en kort rast i Halden, snudde de 180 grader og vandret hele veien tilbake..

 

Noen går nordover, andre sydover. Noen foretrekker vinter og ski, mens andre strekker sommerferien i begge ender. Klokelig nok velger svært få å legge seg ut med de mest krevende fjellområdene midt i mørketiden.

 

”Klarer du deg til Haukeli, så går resten lett” er et kjent mantra blant NPLere.  Spesielt i januar måned kan Setesdal- og Ryfylkeheiene være for spesielt interesserte, med vrien navigering og alskens hindringer som ikke kan leses på kartet – bratte skrenter, skavler og uforståelige labyrinter av småhauger og vann.

 

Strekket mellom Sulitjelma og Narvik regnes som Norges mest uframkommelige fjellterreng. En dagsmarsj østover venter imidlertid et eventyrlig alternativ - Europas største sammenhengende villmarksområde. De svenske nasjonalparkene Padjelanta, Stora Sjöfallet og Sarek er hele 14 ganger større enn Femundsmarka.

 

Liker ikke regler

Uansett rute byr Norges største eventyr på enorme variasjoner. Fra Finnmarks endeløse vidder til tettvokst krattskog i dype dalfører. Lumske fjellpass, såre føtter og iskald kuling rett i fleisen er høyst hverdagslige ingredienser for NPLere.

 

Diplom for dristigste rutevalg må imidlertid tildeles Jan Roar Førre. Han gjorde som reinen og svømte over sundet til Magerøya. Vannet holdt tre grader og den sterke strømmen drev han langt ut av kurs. Friskusen svømte tre kilometer før han fikk landføling.

 

Erlend Johansen nøyde seg ikke med å gå fra Lindesnes til Nordkapp. Han løp. Ett maraton om dagen med ryggsekk er bokstavelig talt beinhard kost. Gjør du som Lise Rypestøl kan du proviantere langs veien. Hun fullførte NPL i løpet av to måneder – på rulleskøyter. Mange velger også å forsere enkelte etapper på sykkelsetet eller i kajakk.  Kjell Vingen og Elisabeth Sætre rodde først nordover langs hele norskekysten og vandret deretter fra Grense Jacobselv til Halden. Slå den!

 

For mange er kanskje den største utfordringen å bestemme seg. Og å rydde plass til tre-fire feriemåneder i almanakken. Mange velger derfor å samle - å gå en ny etappe hvert år. Da har du bedre tid til å fordøye ett kakestykke mens du gleder deg til neste.

 

Andrè Spica har liten sans for å blande inn "regler" i Norge på langs. Selv valgte han å starte fra Ljosland i stedet for å gå de første fire-fem dagene langs veien fra Lindesnes.

 

Men å tilbakelegge hele Norge på en Tempo Sachs 175cc fra 1951, som Stein P Aasheim gjorde, hører definitivt til en annen genre.


Tett på hverandre

Tre mannfolk og en blafrende teltduk. Vi har nådd fram til Geiterygghytta, bare for å bekrefte at den var låst. Som forventet.

 

Andrè har fått god dreis på munnspillet. Bjørn er gitt totalforbud mot enhver kritisk kommentar, og nynner lojalt med tonene. De to møttes i en storm på Glittertind, og den tyske psykologistudenten ble umiddelbart bydd på "trøndermedisin". Over en håndfull karsk fant de tonen som har brakt dem ut på atskillige eventyr sammen. Den hittil tøffeste utfordringen var kryssingen av Island i 2006 – under den mest forblåste sommeren på 50 år. Turkameratene har logget mer enn hundre netter under samme teltduk. 

- Vi har vel aldri egentlig kranglet. Er vi uenige så finner vi en løsning, nikker de samstemt.

Før vi snurper igjen soveposen rapporterer Andrè hjem til samboer og ”prosjektkoordinator” Birgitte Bragstad. Å ha en ubetinget støtte hjemmefra betyr enormt for han.

 

- Hun koordinerer alt og sender ut mat, kart, godsaker til depotene. Og det er alltid en overraskelse eller to i pakken, smiler Andrè.


Et streif av savn og takknemlighet gløder i øynene. Han sender stolt rundt gaven fra sin kjære – en lommelerke med inngravert "For store og små eventyr. Jeg elsker deg"

 

Andrè Spica er ivrig friluftsmann ved siden av lærerjobben i Trondheim. Fjellblodet har han fra slekta på Gausdal Vestfjell, og den røde streken på kartet går inn til en koie på Liomseter som oldefaren bygget på tyvetallet. Her skrev den gamle visesangeren sine siste strofer før han endte sitt liv. Andrè er ikke i tvil om at koiebesøket vil bli det mest gripende øyeblikket på turen.

 

 

Følg drømmen

Stein P. Aasheim og Arvid Holte delte såpestykket i to og tok ut kompasskurs mot nord i 1976. De kunne verken gi seg selv eller fyrvokter Johansen på Lindesnes fyr et rimelig svar på "hvorfor i all verden.."

 

- Det å være på tur kun for turens skyld er en fin følelse.  Jeg tenker ofte på turen selv om det er over tredve år siden. Det fineste med Norge på langs er å være underveis så lenge, sier Aasheim.

 

Frihetsfølelsen. Naturen. Utfordringen. Drømmen. Motivasjonen har like mange utspring som antall ryggsekker som legger hele Norge bak seg. Fellesfaktoren er en sterk indre motivasjon. Fra dag til dag er drivkraften å finne ut hva som befinner seg bak neste knaus. Ikke hva som skjer etter målgang.

 

Men hva gjør en slik langtur med deg? Norge på langs ble en milepæl i Lars Monsens villmarkskarriere. Monsen mener han ble en større individualist, og enda mer bevisst hvilken livsstil han ville innrette hverdagen etter.

 

To uker etter vår lille fellestur ringer jeg Andrè på nytt. Han er i godt driv innover Rondane. I fint vær.

-  Turen gir friluftsliv en ny dimensjon. Jeg blir rett og slett lykkelig av å være ute, sier han.

 

Og når han en gang på våren peker skiskotuppen utover havet fra Nordkapp-platået, har han ingen flybillett hjem. Da venter retur til Bergen på sykkel. Derfra håper han å haike med seilbåt tilbake til utgangspunktet. Syv måneder på tur.

 

– Jeg har ett mål, det er å kose meg. Gjør jeg ikke det, så snur jeg, fastslår Spica mellom stavtakene.

 

Her kan du følge Andre Spica på nye eventyr : www.andrespica.com

 
Lest 11929 ganger Sist redigert mandag, 01 oktober 2012 03:41

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Siste tester

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Fjellpulken selesekk

Fjellpulken selesekk

Testet og anbefales: Fjellpulken selesekk.

Les mer
Norvis salver

Norvis salver

Testet og anbefales: Norvis salver.

Les mer
Nikon D300/700

Nikon D300/700

Testet og anbefales: Nikon D300/700.

Les mer
Kovea Booster + 1

Kovea Booster + 1

Testet og anbefales: Kovea Booster + 1.

Les mer
Testet og anbefales – Esbit

Testet og anbefales – Esbit

Testet og anbefales: Aluminiumskasseroller og termos fra Esbit.

Les mer
Northern Playground ziplongs

Northern Playground ziplongs

Testet og anbefales – Northern Playground Ziplongs

Les mer
Leki Makalu vandrestaver

Leki Makalu vandrestaver

Testet og anbefales: Leki Makalu vandrestaver.

Les mer
Camelback Stoaway

Camelback Stoaway

Testet og anbefales: Camelback Stoaway

Les mer
Smartwool sokker

Smartwool sokker

Testet og anbefales: Smartwool og Bridgedale sokker

Les mer
Janus sommerull

Janus sommerull

Testet og anbefales - Janus sommerull.

Les mer

180 X 650px

180x650demo

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-