torsdag, november 23, 2017
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

Faste tau

Bratte snøsider og eksponerte traverser, det er ingen grunn til å gå risikable deler av ruten usikret. Ikke nøl med å etablere faste tau over lumske partier av ruten. Det er altfor lett å hekte stegjernene eller sette foten feil etter en lang dag, spesielt på returen fra toppstøtet.

 

På mindre tekniske fjell vil lokale operatører eller nasjonalparken sørge for å sikre utsatte partier med faste tau eller wire. Er du en del av en guidet gruppe, er dette sjelden noe du behøver å uroe deg over.

Hvem legger tauene? 
Ofte vil større ekspedisjoner legge egne tau. Prøv å få oversikt over hvilke ekspedisjoner som skal klatre samme fjell, og ta kontakt med dem på forhånd for å høre deres planer. De som planlegger å legge egne tau, er ofte tidlig på plass på fjellet. Det er normalt at ekspedisjoner samarbeider om å etablere faste tau på de høyeste fjellene. Et slikt samarbeid er et vanlig opphav til misforståelser og konflikter.

 

 

 

 

Hvor mye tau behøves?
Velger ekspedisjonen å legge alt tau selv, må du ha en formening om hvor mye tau du må ha med. Det er nemlig ikke på antall meter tau du bør kutte mest på budsjettet. Det er nok av eksempler på ekspedisjoner (også norske) som har måtte snu på grunn av taumangel. Det beste tipset er å kontakte tidligere ekspedisjoner om deres erfaringer med hvor mye tau som behøves.

Normalt legges faste tau når det klatres i tradisjonell stil, altså hvor det skal være en viss trafikk over bratte og risikable etapper. På nordsiden av Everest er det vanlig å etablere opptil 3000 meter med fast tau (det tilsvarer så å si hele ruten fra 6500 meter).Sørsiden av Everest krever ytterligere 2000 meter tau for å etablere en sikker rute helt til topps. På Everest og de høyeste fjellene er det normalt at de mest erfarne sherpaene legger tauene. Om ikke annet er annonsert, forvent å betale en håndfull hundre dollar for å surfe opp på tau andre ekspedisjoner har lagt.

 

 

 

Jammen, jeg skal ikke legge tau..
Selv om du ikke planlegger å legge egne tau, bør du som oftest ha med for eksempel 1 x 15 meter og 1 x 30–50 meter reservetau i ekspedisjonslaget. Steinsprang eller isras kan kutte eller skade tauet som er lagt. Reservetau kan sikre deg forbi et utsatt område hvor du forsinkes av andre klatrere. I områder med rappell eller bratt nedfiring oppstår gjerne kødannelse. Et eget tau og et par sikringsmidler kan utgjøre forskjellen mellom å komme raskt og trygt ned eller bli sittende i en flaskehals, og eventuelt gå tom for oksygen. Du har også fordelen av å velge om du vil benytte eget tau fremfor rappell når etablert tau eller sikring virker upålitelig.

 

Hva slags tau benyttes?
Faste tau er alltid statiske tau. De er ikke tiltenkt å kunne fange opp lengre fall, og således vil både ankerpunkt og klatrer være svært utsatt for skade på selv korte fall. Statiske tau kan benyttes til å sikre en klatrer ovenfra, men aldri på led. Dynamiske tau vil være mer utsatt for å slites over når det ligger over skarpe kanter, som en følge av at tauet strekker seg under belastning.

I Himalaya benytter en del sherpaer og lokale operatører faste tau av polypropylen i 200 meters ruller. Slike tau vrir seg og tvinner seg så snart du kikker på dem. Selv om de ikke er så håndterbare, gjør de stor nytte til liten kost. Strømpetau er kostbart og trekker vann dersom de ikke er impregnert. Dette vil medføre at tauene fryser til stive, uhåndterlige ispinner. Selv om tauklemmen fremdeles griper, kan det være tilnærmet umulig å rappellere på slike frosne tau.

 

Ekstra vekt + krefter
Å legge tau er hardt arbeid som krever mye ekstra tid og krefter. Ta høyde for at du også har en anselig ekstra vekt å bære opp på fjellet (200 meter med 9 mm statisk tau veier om lag 10 kilo). Tau vil også fryse fast til underlaget, noe som kan være tungt ekstraarbeid å løse opp igjen når du skal oppover.

 

 

 

For tynne tau?
På mange fjell benyttes forholdsvis tynne tau for å kutte ned på vekt. Vær obs på at jumarer griper dårligere på tau under 9 mm. Ta med T-bloc i reserve. 

 

 

 

 

 

Taukaos!
På mange hyppig klatrede fjell kan du komme over vaser av tau fra tidligere år. Ikke bruk et vilkårlig tau som henger der, selv om det ser forholdsvis nytt og solid ut. Det er russisk rulett å sikre seg i et tau fra tidligere år, og du har ingen garanti for at ankerfestet fremdeles er intakt. Det er god tradisjon for å kutte og bære ned gamle tau for å unngå ulykker på grunn av nettopp dette. Sørg for å høre hvilken farge det er på årets tau hvis du ikke gjør jobben selv. Statiske tau holder seg godt, og det er lett å forveksle nye og gamle tau. Det er sikringspunktet som utgjør den største risikoen.

 

 

TAU copyFaste tau må legges slik at tauene ikke gnager over skarpe kanter. Her fra ca 7700 meter på Everest. Bruk tauet som ekstra sikkerhet, ikke heng i det! Faste tau på høye fjell er lagt for å redusere risikoen ved fall. Ikke dra, heng eller bruk tauet når du forflytter deg. Det vil belaste sikringspunktet unødvendig og bidra til å øke risikoen for alle i tauet. Dersom klatrere drar seg oppover, vil de også bidra til at snøboltene kan jobbe seg oppover. Når du nærmer deg tauet, vil du i stadig større grad belaste snøbolt eller annen sikring i mer vertikal vinkel. Dette kan resultere i at sikringene popper, spesielt løse snøbolter. Vær også nøye med ikke å tråkke på tauet.

Dersom tauet ryker eller løsner som resultat av et fall, er alle i tauet i umiddelbar livsfare. Det er liten sannsynlighet for at du vil rekke å klipse deg ut. Allikevel bør du være klar til å kunne klipse deg raskt ut til enhver tid. Det kan være fallende stein, skred eller annet som tilsier at du kanskje bør søke dekning til siden. Vurder også om du vil klipse deg ut og selvforankre når du tar en pause. Da kan også andre passere deg enklere.

Det er vanskelig å gi retningslinjer for hvor mange klatrere som kan benytte samme faste tau i ett og samme sikringspunkt. Vet du ingenting om sikringspunktet eller tauet, bør du være svært forsiktig uansett. Spesielt om tauet er sikret i snø eller is, og du ser uerfarne klatrere som haler seg oppover tauet etter armene. Går ruten over klip- pepartier, er tauet mest sannsynlig sikret til kiler eller bolter i fjellet. Dette er tryggere enn isskruer og snøbolter, hvor sikringens pålitelighet vil for- ringes av temperatursvingninger over tid. Vær imidlertid påpasselig med å se at tauet ikke gnager over skarpe kanter på fjellet. Noen steder har man ikke noe valg.

Moralen når du benytter ukjente, faste tau, er å klatre som om tauet ikke eksisterer. Det er ikke å karakterisere som en sikring. Et fall hvor tauet redder deg, må karakteriseres som en bonus, ikke en selvfølge.

Rutene på høye fjell består ofte av lange snøflanker hvor snøbolter er det mest anvendte sikringsmidlet. Normalt legges flere bolter som mellomforankringer med om lag 20–50 meters mellomrom. Sjekk at boltene sitter dypt i snøen og ikke kan nappes opp enkelt ovenfra. Da bør de settes på nytt. Isskruer er kostbare og smelter seg raskere ut enn snøbolter. De er lite brukt på høye fjell med unntak av ved bratt isklatring. 

Ikke lås deg fast
Vær obs på at skrukarabinere kan låse eller fryse fast så hardt at det er vanskelig å åpne dem Velg dine nyeste skrukarabinere til bruk på ekspedisjon

 

 

 

Lær knuter.
Du behøver ikke være noe knuteorakel for å bestige mange høye fjell Det er viktigere å kunne benytte en håndfull knuter i blinde, enn flere titalls med bruksanvisning Her er uansett en fin side for å lære knuter, og du kan til og med laste ned din egen app på Iphone etc

  

 

 

feedback HAR DU TIPS, BILDER ELLER UTFYLLENDE INFORMASJON TIL INNHOLDET PÅ DENNE SIDEN? VI TREKKER UT PREMIER TIL DE SOM KOMMENTERER INNHOLDET I ARKIVET VÅRT - FØLG MED PÅ FACEBOOKSIDENE VÅRE
  - Annonse - 
Annonseboks gamme Annonseboks gamme Annonseboks gamme
 
 
Lest 2171 ganger

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-