torsdag, november 23, 2017
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

Veien ned fra fjellet er spooky. Da har du gjerne strukket noen strikker, både på tid, energi og værvindu Veien ned fra fjellet er spooky. Da har du gjerne strukket noen strikker, både på tid, energi og værvindu

Nedstigningen

Det er ofte på vei ned ulykkene skjer. Sliten og ukonsentrert etter å ha nådd målet, løper du en stor risiko for å snuble i stegjern, slurve med sikringer eller foreta feilvurderinger.

Den vanligste årsaken til fall på retur for uerfarne er å snuble i egne bein. Når du langer ut nedover er det altfor lett å hekte stegjern opp i buksebein. Eliminer denne faren ved å gå konsentrert og unngå blafrende og vide buksebein! 

 


NEDOVER EVERESTNedover Everest fra first step på 8500m - Everest

I dårlig sikt eller mørke øker faren for å trå feil, gå feil eller komme ut av kurs. Sørg for å ha tid til nedstigning mens det ennå er dagslys og finvær. Minn hverandre på å holde fokus helt til du er i sikkerhet. Tving deg selv til å være disiplinert og ikke slurve med detaljene. Vær spesielt obs på å ikke hekte stegjern fast i gamasjen eller dunbuksa når du humper nedover snøfeltene i godt driv.

Det er gjerne på returen det blir stor spredning på gruppen. Hold sammen i små grupper, og gå aldri alene med mindre nedstigningen er oversiktlig og trygg. I en organisert gruppe vil alltid en guide eller sherpaer gå bakerst i gruppen og sørge for at alle kommer trygt ned. Rapporter til basecamp eller til guide når du er fremme, så det aldri hersker tvil om at du er nede i trygghet.

Rappellering i stor høyde
Rappellering i høyden krever ytterst stor oppmerksomhet. Du må ta hensyn til at topplokket fungerer tregere enn normalt, og at du er sliten. Legg derfor inn gode marginer og gjør alt vel overveid og i rolig tempo.

  • Hold overkroppen godt høyere enn beina. Har du tung ryggsekk, vil det være en risiko for at du tipper rundt og blir hengende på hodet.
  • Hold bred beinstilling for god balanse. Ta museskritt og sjekk fotplasseringen så du ikke hekter stegjern fast i gammelt tauvas eller trange riss.
  • Bruk alltid sikkerhetsprusik på de bratte rappellene og på enkelttaurappell. Sjekk at ikke strammesnorer på vottene eller i jakkelivet kan kiles inn i rappellåtteren.

Klemknute
I slakere terreng kan du sikre deg på fast tau med en klemknuteslynge (knyt 100–120 cm sammen med en dobbel fiskeknute, minimum 6 mm tau), enten du skal oppover eller nedover. Knyt slyngen på tauet med en prusik eller klemknute som vil låse ved belastning. Du bør alltid ha et par klemknuteslynger for hånden. Disse benyttes også som ekstra sikring under rappellering og vil låse om du glipper taket med hendene. Knyt den på tauet under rapellbremsen og fest den til karabiner i lårløkken. Sjekk at klemknuten ikke blir for lang og glir inn i rappellbremsen. Sørg for at du er godt kjent med disse teknikkene før du behøver dem på høye fjell.

Cowboystil
I slakere terreng kan det også være mer effektivt å benytte improviserte måter for kontrollert nedstigning. På høye vandrefjell er det fast rutine å klipse deg på tauet med en skrukarabiner. Du er med andre ord sikret, men fallet kan bli både stygt og langt da du ikke er sikret med en umiddelbar låsefunksjon. For bedre kontroll kan du holde tak i tauet med begge hender, mens du lar det gli under armen. Da kan du bremse med å presse albuen inntil kroppen (dette sliter forferdelig på jakken). Eller du kan surre tauet én gang rundt armen og la det gli ut av hånden. En annen enkel og improvisorisk bremseteknikk er å stikke votten inn gjennom karabineren og klemme rundt både tauet og karabineren.

Rapell med åtter
En rappellåtter skal ikke brukes til å sikre andre. Den er, som navnet tilsier, et verktøy for rappell. Har du kun behov for å fire deg ned på tau uten å sikre andre, er rappellåtteren ideell selv om den er forholdsvis tung og har en tendens til å tvinne tauet i bruk. Fordelen med åtter er at du kan rappellere over knuter på tau som er bundet sammen på lange rappeller.

Ikke mist rappellåtteren
Med tykke votter er det fort gjort at utstyr glipper mellom fingrene dine, og du kan aldri ha ekstra av alt. Unngå derfor å løsne utstyr unødig. Når du skal tre tauet gjennom en rappellåtter, kan du la åtteren henge i karabineren i sentralløkken i det største hullet. Når tauet er lagt over det minste hullet, vil vekten av tauet stramme åtteren fast i tauet. Snu åtteren og tre den inn på karabineren på ny. Skru karabineren fast og bind på prusik. Vips, så er du klar.

 

 

 

 

Rappell med taubrems
Skal du derimot sikre andre, er det nødvendig med en taubrems. Det finnes mange ulike modeller på markedet. Petzl Reverso er et godt valg til å sikre andre fra standplass ovenfra og nedenfra, samt fire seg trygt ned med. Du kan også benytte den til å rappellere og sikre på dobbelttau, samt bruke den i låsemodus til å sikre deg selv oppover tauet med.

Rappell med Munterknute
Har du ikke taubrems eller rappellåtter, kan du improvisere ved å benytte en Munter-knute til å både sikre andre og fire deg ned selv på et tau. Sørg for at knuten kan vandre fritt gjennom karabineren. En stor, pæreformet karabiner som DMM Boa, er anbefalt ved bruk av Munter-knuten.

Kroppsrapell
En siste mulighet til å forsere bratte partier uten noe som helst utstyr er kroppsrappell. IKKE forsøk dette om du ikke har prøvd tidligere i lav høyde.

 ROMPERACERDet ble noen skeptiske blikk da vi dro fram romperacere og sklei ned fra North Col (7100m). Men det gikk raskere og mindre anstrengt enn å gå..

feedback HAR DU TIPS, BILDER ELLER UTFYLLENDE INFORMASJON TIL INNHOLDET PÅ DENNE SIDEN? VI TREKKER UT PREMIER TIL DE SOM KOMMENTERER INNHOLDET I ARKIVET VÅRT - FØLG MED PÅ FACEBOOKSIDENE VÅRE
  - Annonse - 
Annonseboks gamme Annonseboks gamme Annonseboks gamme
Lest 4392 ganger

Beslektede artikler

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-