torsdag, november 23, 2017
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

fredag, 11 juni 2010 16:48

Mat på pose

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Thumbnail imageFerdigpreparert mat på pose har en rekke fordeler. Mange har tenkt mye for å komponere smaksrike retter med høyt næringsinnhold og enkel tilberedning. Generelt trenger du ikke bekymre deg for skjørbuk eller andre mangelsykdommer når turkosten baseres på posemat fra kjente, seriøse produsenter.

 

Vi har sett nærmere på hva de fire største posematprodusentene på det norske markedet har å stille med. Utvikling av turmat på pose har vært rivende, og markedet vokser seg større og bredere for hvert år. I lange tider har Drytech AS med Real Turmat hatt en overveldende markedsandel i Norge, men endelig ser vi flere spennende nykommere i butikkene. Vi kan si først som sist – alle merkene er verdt å prøve.

 

Totalt har du som forbruker tilgang til et tresifret antall posemåltider - både frokost, lunsj, middag og dessert og dessuten en hel del annet å knaske på. Det handler kort sagt om å vurdere ditt behov og smake seg frem, enten du er jeger, seiler, fjellfant eller polfarer.

 

Både Mountain House, Real Turmat og Adventurefood har svært mange likhetstrekk, og det er i hovedsak smaken som skiller måltidene. Vi har gjort våre vurderinger, men ta høyde for at smaken fremdeles er som baken, og dine vurderinger kan være ganske annerledes.

 

Vi har ikke studert næringsinnhold ned på vitamin- og mineralnivå. Men vi har kikket på sammensetningen av karbohydrater, fett og proteiner i næringsinnholdet. Den totale energimengden i turmaten varierer relativt mye fra rett til rett hos alle produsentene. Generelt kan man se at vegetarrettene har et noe lavere energiinnhold.

 

Thumbnail imageEn tommelfingerregel for optimalt energiopptak er at maten bør komponeres av 50 % karbohydrater, 15 % proteiner og 35 % fett. På turer med lav og vedvarende intensitet over lange perioder kan du trygt øke prosentandelen av fett til 50 % for å sikre tilstrekkelig energiinntak. Fett gir som kjent mest energi per vektenhet (9 Kcal/gram).

 

Adventurefood har spesielt høy prosentandel karbohydrater (65-70%), men det oppgis ikke hvor mye av dette som er tilsatt sukker. Disse måltidene har derfor mindre protein (10-12 %) og fett (ca 10 %). Mountainhouse peker seg ut i motsatt retning med høyt proteininnhold (ca 20-30 %), mens Real Turmat synes å ha høyest fettinnhold (25-30%)

 

Vi har vurdert etter kriterier som smak, næringsinnhold, tilberedning og pris. I hovedsak har vi vurdert etter et representativt utvalg av middagsretter og har ikke vurdert det totale utvalget.

 

Mange er av ulike årsaker fremdeles skeptiske i forhold til frysetørret mat på tur. Det er det ingen grunn til. Fordelene er innlysende og blant et stort utvalg skjuler det seg garantert flere av dine favoritter. Kvaliteten på mat og råvarer er generelt høy, og blant dine topp ti favoritter vil du antakeligvis ha alle produsentene i ryggsekken, kanoen eller pulken. Og husk - ethvert posemåltid kan tilberedes med din egen vri. Stikkordet er: krydder.

 

 

MOUNTAIN HOUSE

Mountain House er verdens største merke for frysetørret mat for turbruk. Det store spørsmålet er om amerikanske turmåltid kan dekke våre skandinaviske smaksbehov.

 

Mountain House satte fotfeste i det norske markedet så sent som i 2009, og vil definitivt bli en spennende nykommer i butikkhyllene. Importøren Cirdan AS fører syv ulike middagsretter, derav både vegetar og glutenfri rett. Men det nyeste tilskuddet i assortimentet, poteter og laks i dillsaus, var rett og slett for tam i smak. Retten skal blandes med 3 desiliter vann og stå i 8-9 minutter. Vi finner ikke noe nivåmerke på emballasjen og heller nok i overkant mye vann. Resultatet ble nedtur foruten laber metthetsfølelse.

 

Spagetti Bolognese, Kylling i sursøt saus og Pasta med lasagnesaus retter i stor grad opp inntrykket. Høy kjøttprodusent gir rikelig med proteiner i kosten. Resultatet er mye sunn kost for pengene. Det generelle smaksinntrykket er høyst godkjent, men det smeller ikke til himmels. Med eller uten ekstra krydder, Mountain House fortjener sin plass i sekken.  Spesielt pastaen med rikelig og godt kjøtt.

 

Havregrøten med bringebær er den definitive frokostvinneren. Rispuddingen smaker plastikk, men Vaniljecustard med bringebær får godkjent. Energiinnhold i middagene varierer fra 520 til 791 Kcal.

 

Konklusjon:

Flere av rettene gir godkjent metthetsfølelse, under tvil. Smaksinntrykket er jevnt godt,  uten de store høydepunktene. Irriterende godt limte bunnklaffer som er vanskelig å åpne. Mangler nivåmerke. Flat og ideell innpakning. Høyt kjøtt- og proteinnivå, og anbefales til allsidig friluftsliv. Spås å bli en reell og verdig konkurrent til Real Turmat på sikt.

 

Pris: 79,-

Holdbarhet: 5 år

Mer info:  HYPERLINK "http://www.cirdan.no/" \t "_blank" www.cirdan.no

 

 

DRYTECH

Thumbnail imageReal Turmat er på nivå med Kvikklunsj og appelsin for turvante nordmenn. I lang tid har Drytechs produkter vært eneste alternativ for mange, og enkelte har nok rukket å bli lei til og med sine egne favoritter. Drytech har derfor stor fokus på utvikling av nye måltider for å løfte kvaliteten og variasjonen i assortimentet ytterligere. Det er derfor ikke helt uventet at den kjedelige klassikeren Pasta Vegetar er blitt erstattet med vegetarretten Ris i Basilikum. Drytech leverer også to frokoster, og heldags feltrasjoner til forsvaret i flere land.

Drytechs kvalitetsstempel virker nesten urokkelig. Mange mener mye om de ulike rettene, men en gjennomgang av måltidene endrer ikke status som en vinner. Norske råvarer og kjente retter. Alle turvante har for lengst sine favoritter, og det kjente er ofte det tryggeste.

Av småting å plukke på synes vi Torskegryten gir liten metthet og Chili con Carne er irritabel i lengden. Du tenker knapt over det på helgetur, men med polvotter på dag 25 er det skrekkelig irriterende å bruke de siste kreftene på å rive bunnklaffene løs.

Tilberedelsestid oppgis til fem minutter. Vi anbefaler å røre godt og la den stå enda litt, gjerne ti minutter totalt.

 

PS: Sjekk alltid om posen er vakuumtett før du pakker den i sekken. Å oppdage at middagen er harsk på toppen av Stetind er bare trist.

 

Konklusjon: ( Ekspedisjonsvinneren)

 

Generelt stø på smak, og det er aldri langt mellom høydepunktene - Viltgryte, Storfegryte, Steinbitgryte, Torskegryte, Kylling Karri og Kylling Urtesaus anbefales spesielt. En vegetarrett (Ris i Basilikum) og en glutenfri (Lapskaus). Kun to frokoster foruten middager. Solgryn frokost med solsikkefrø og bringebær er suberb. Klumpete, men vakumpakket emballasje. Dyrest. Høyest fettinnhold.

 

Pris: 79,-

Holdbarhet: 5 år

Mer info:  HYPERLINK "http://www.drytech.no/" www.drytech.no


GLOBETROTTER MAT

(SMAKSVINNER, MEST FOR PENGENE)

Globetrotter er også en fersking på det norske markedet, men definitivt en spennende outsider når det nærmer seg middagstider.

 

Den nederlandske produsenten skiller seg ut fra konkurrentene ved at maten tilberedes i kjele og er pakket i doble rasjoner. Ordet "oppvask" vil nok være et spøkelse for enkelte late sjeler. Spørsmålet er, overgår smaksopplevelsen disse ulempene?

Ingrediensene er pakket i hver sin pose, som muliggjør trinnvis tilberedning og derfor en friskere konsistens på maten. På denne måten fremstår Globetrotter også som en mer komplett middagsmåltid, og ikke bare turmat.

 

Tilberedning i kjele gjør det også mer naturlig å servere retten på tallerken. Det løfter matopplevelsen ytterligere.

 

Kylling Mongolia. Et eksotisk navn løfter også forventningene tilsvarende om denne risbaserte retten. Ris og grønnsaker kokes i to minutter, deretter kylling og eplebiter i fire minutter. Til slutt karri og cashewnøtter. Jada, du leste riktig, cashewnøtter. Total koketid er 6 minutter, og dermed bruker du ikke spesielt lenger på en tallerken turgourmet enn på å vente på vann-i-pose måltidene. Maten krever dog litt mer oppmerksomhet i tilberedningen.

 

Veganerretten Couscous Marokkansk sliter litt i startblokka på smak, men Pasta med lam og sopp og Purre-skinketallerken løfter standarden igjen. Og rettene er en fryd for øyet i motsetning til ”grøten” fra konkurrentene.

 

Enkelte retter har energiinnhold under 500 Kcal per person, og det er for lite. Vekten er også høyere per energienhet, holdbarheten er ett år og en middag resulterer i fire-fem poser søppel. Men ingenting av dette rokker ved tittelen som smaksvinner. Dessuten får man også mest for pengene.

Foreløpig er turmaten kun i salg på importørens hjemmeside.

 

Pris: 109-139,-

Holdbarhet: 1 år

Mer info: www.globetrotter-turmat.no

 

Konklusjon:

 

Globetrotter scorer høyt på den eksotiske produktlinjen og er et friskt pust inn i det norske turposemarkedet. Totalopplevelsen av måltidet er en suveren vinner. Høyere vekt samt behov for tilberedning i kjele, er ikke dette førstevalget på lange ekspedisjoner, men en vinner for alle komfort-på-tur-entusiaster. Krydderposen åpner for smaksgaranti.  Kortere holdbarhet og gir mer søppel. Porsjoner for to.

 

 

ADVENTUREFOOD

 

Thumbnail imageAdventurefood er en nederlandsk turmatprodusent med produkter utviklet av polfareren og Everest-klatreren Hans Van Der Meulen. I likhet med Mountain House er ikke maten vakuumpakket. Husk derfor å fjerne oksygensnapperen som holder smaken frisk og forlenger holdbarheten.

 

Adventure Food finner du i 40-50 butikker i Norge og har både middager (7stk), frokost 2stk) og lunsj, vaniljeyoughurt og en svært søt og god sjokolademusse. Men du spiser ikke to av den, for å si det slik. Ved å ta kontakt med importøren Great Outdoors kan du få tilgang til hele det internasjonale assortimentet.  Adventurefood har både vegetariske, veganistiske og glutenfrie retter tilgjengelig.

 

Storfegryta er en gjenganger i turmatsjangeren og vi var ekstra spent på denne. Måltidet godgjøres i 8 minutter, og førsteinntrykket er at den bør røres ekstra godt. Smaken er oppløftende. Det er spesielt kjøttsmaken og den kremete sausen som løfter smaksopplevelsen. Med noen få dråper Tabasco løftes retten helt til toppkarakter.

 

Biff Satay og Kylling Karri legger seg i den etter hvert så oppfylte godkjent-kategorien. Det smaker bra og maten gjør deg passe mett. Men noe ratatata er det ikke.

 

Som ekspedisjonsmat er Adventurefood for mager på fett. Et svært høyt karbohydratinnhold vil holde glykogenlageret fylt på turer med høyere intensitet over kortere perioder.

 

Konklusjon:

Adventurefoods middagsretter er generelt velsmakende, dog noe anonyme. Både Kylling Karri og Biff Satay holder godt mål på metthetsfølelse, smak og energiinnholdog pakkes gjerne i sekken på nytt. Men høydepunktet er definitivt Storfegryta som er like ved å utkonkurrere samme rett fra Drytech, selv om energiinholdet er lavere.  Middagene har lavt fettinnhold, og vil passe bedre for helgeturen enn de lange ekspedisjonene.

 

Pris: 59-65,-

Holdbarhet: 4 år

Mer info: www.greatoutdoors.no

 

 

Karbohydrat

Fett

Protein

Adventurefood

65 - 70

8-12

10-12

Globetrotter Turmat

50-60

6-10

10-15

Real Turmat

40-55

20-30

11-18

Mountain House

50-65

10-30

25-30

Næringsinnhold: Verdiene representerer gjennomsnitt/spenn i våre testprodukter. Tallene er oppgitt i %. 

 

BOKS: Piff opp måltidet

En ulempe ved frysetørring av mat er at smaken av ingrediensene forringes. Derfor bør du alltid ha med litt ekstra krydder for å piffe opp måltidet. Foruten salt og pepper, kan vi anbefale masse hvitløk, pesto, urtesalt, chili og tabasco.

Om du synes porsjonene er små, knus gjerne eggenudler eller ekstra hurtigris oppi middagen.

 

TIPS:

- Bruk kokende vann og la maten godgjøre seg lenge nok. Frysetørret mat er kun halvkokt og kan forårsake forstyrrelse av fordøyelsen hvis du spiser lite kokt mat over lengre tid

- Husk å brette ut bunnen av emballasjen, da står måltidet støtt og vannet kommer lettere til alt innholdet

- Rør grundig i maten etter vannet er fylt i. Dette sikrer at vann og ingredienser blir tilstrekkelig blandet.

- Husk skje på turen. Og reserveskje på langturer.

- Vær obs på hvor du setter maten til godgjøring. På snøen vil den kjølne raskere, på liggeunderlaget øker risikoen for at du setter deg på den..

 

Frysetørret mat

To hovedårsaker til å frysetørre mat er å øke holdbarhetsdatoen og redusere vekten på måltidet. Denne prosessen har vært essensiell for både romfart og langvarige ekspedisjoner hvor begge ovennevnte faktorer er avgjørende.

 

Frysetørring utføres ved å fryse maten og deretter fjerne isen ved at den går direkte over til vanndamp. Dette oppnås ved nedkjøling og ved lavt trykk og passe tilførsel av varme.

Matprodusentene benytter egne industrimaskiner for frysetørring, som er en kostbar, langvarig og energikrevende prosess.

 

Frysetørret mat i tett emballasje kan lagres ved romtemperatur i flere år. Dette fordi fraværet av vann hindrer oppvekst av muggsopp, bakterier og nedbrytende enzymer.

 

Denne testen har vært på trykk i UTE (www.utemagasinet.no)

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-