torsdag, november 23, 2017
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

onsdag, 08 september 2010 17:24

80 dager på ski i Arktis

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

1400 kilometer med 100 kilos pulk gir mye slit, svette og gnagsår, men også spektakulære naturopplevelser. Baffin Babes er fire jenter som har gått på ski gjennom arktisk villmark.

Presentert av Nina Skramstad

Senvinteren 2009 la fire skandinaviske jenter ut på en 80 dager lang vinterekspedisjon langs østkysten av Baffin Island i det arktiske territoriet Nunavut nordøst i Canada. Ekspedisjonen bestod av Kristin Folsland Olsen og Ingebjørg Tollefsen fra Norge og søstrene Vera og Emma Simonsson fra Sverige. En gjeng turglade, humørfylte og spreke jenter - "The Baffin Babes"!

 

Jenter med tæl
Jentenes bakgrunn er variert, men de har alle flere ting til felles: De føler en dyp kjærlighet til naturen, de elsker å være på tur, de liker utfordringer og de har alle svært sterk viljestyrke. Utgangspunktet eller målet med ekspedisjonen er ikke å komme først frem, være størst, raskest eller klatre høyest, men å bygge "noe fint, stort og spennende" på en solid grunnmur av et allerede eksisterende vennskap mellom fire personer. Jentenes oppladning til ekspedisjonen starter året før. Kristin bor på Grønland, Ingebjørg på Svalbard, Emma i Göteborg og Vera er i Antarktis. Kommunikasjonen foregår på mail og telefon: - Vi er ikke naboer, men vi er på steder som gir oss energi og mening i hverdagen. Vi gjør som vi vil, er der vi vil og får til det vi vil!

 

Isbjørnland
De gyver optimistisk løs på jobben med å skaffe sponsorer, men finanskriseåret 2008 gjør ikke denne jobben særlig lettvint. Jentene gleder seg til å legge av gårde, men er samtidig bekymret og usikre på om de vil klare kulda og én er redd for isbjørn, dårlig havis og bresprekker. De får til felles treningsøkter før avreisen, men én av babes’ene henger ikke med fysisk: Ingebjørg er syk. Hun blir ikke frisk innen ekspedisjonsstart og de tre andre jentene starter ekspedisjonen 10. mars fra Qikiqtarjuaq på Baffin Island uten henne. Med seg har de også to lånte polarhunder til å trekke pulk; en enøyd hannhund og en primadonna av en tispe som aldri har trukket før.

 

Vennskap på prøve
Ekspedisjonen følger den majestetiske østkysten av øya nordover. Her er stupbratte fjellvegger, isfjell og dype fjorder. Dette er isbjørnland, og ekspedisjonsmedlemmene bytter på å være isbjørnvakt. De sover i samme telt og er raske til å komme seg i dunbuksene når alarmen går. Når andre etappe starter fra Clyde River er ekspedisjonen fulltallig - Ingebjørg har blitt frisk og kommer fra Norge med friske forsyninger, deriblant 30 kilo sjokolade. Men det skal ikke gå lang tid før flere av jentene blir syke. Vennskap settes på prøve når ikke alle klarer å bidra - ting blir sagt som kanskje burde vært usagt. Matrasjoner forsvinner raskere enn planlagt. Hver peanøtt teller.

 

Babes som ikke gir seg
Boken skildrer ekspedisjonen gjennom de ulike deltakernes dagbøker, nøstet sammen i en rammefortelling skrevet med humor, varme og et sterkt venn skap ekspedisjonsdeltakerne imellom. Her er uoverens kom melser, sårende bemerkninger og tårer, men også latter, glede og ikke minst; en beundrings verdig fandeinvoldsk innstilling om ikke å gi seg uansett hvor kaldt det er eller hvor vondt man har i kroppen. Har de hviledager så velger de å klatre nærmeste fjelltopp eller trene aerobic i bare ullundertøyet med snødekte vidder og fjell som kulisse. De sier det nærmest selv: - Vi er tøffere enn Børge Ousland og Lars Monsen! Det er jeg sikker på. Monsen har ikke tatt seg et bad gjennom ringselhull i isen, eller stupt fra isflak og ut i sprengkaldt, mørkt hav (saltvann fryser først ved noen få minusgrader). Baffin babes strekker seg litt lenger og lager et prosjekt mens de er underveis, for å øke tempoet på ekspedisjonen: - Vi leker ikke ekspedisjon, vi er en ekspedisjon! Baffin babes er kanskje ikke størst, eldst eller tyngst, men de er helt klart de tøffeste

 

Boken blir gitt ut på Larsforlaget og du kan sikre deg boken til 399 kroner HER før den kommer i hyllene

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-