torsdag, november 23, 2017
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

onsdag, 20 oktober 2010 07:43

Europas Høydepunkter

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Sindre Sørhus er mannen bak den ville ideen. Han er også mannen bak boka "Europas høydepunkter" - et slags galskapens manifest fra ekspedisjonen til alle Europas topper. Unntatt en.

Det startet som Three Mountaineers. Så ble de Four Mountaineers. Og så bare en. Så ble de tre igjen. På spørsmål om hva som egentlig skjedde på turen, svarer Sindre

 

- Alt som ikke skulle skje..


Europas Høydepunkter er en bok om drømmen om mange fjell og en verdensrekord. Det er også i høyeste grad en bok som rører ved utfordringen til mange ekspedisjoner. Nemlig at så mange har lyst til å være med, men mygger ut når det faktisk nærmer seg. Eller når en jobb skal gjøres. Eller når pengene skal skaffes.

 

Les intervjuet med Sindre og info om ekspedisjonen her!


Første halvdel er mest underholdende. Historien om Europaturneen er spekket med episoder som du nesten bare kan forestille deg skjer i en roman. Eller i fantasien. Guttene har svart belte i å gjøre det vanskelig for seg selv i kampen mot grenseoverganger, korrupte politimenn og en lite velvillig Toy (bilen). Det topper seg da en av deltakerne finner ut at han har glemt pass og visakort i en haikebil i Tyrkia. Med det starter en 20 timer lang busstur tilbake til Istanbul for å lete etter to menn og en kontaktperson. Ledetråden kommer gjennom et telefonnummer på en gjestebok til en administrator av en nettside som handler om noe av det samme som kontaktpersonen skriver doktorgrad i (!)

 

Etter at både Christian Eek og Sindre Knutsen har hoppet av ekspedisjonen sitter Sørhus alene igjen i Ukraina, hvor forøvrig en åttekilos grammofon sørger for klammeri med tollerne. En mageinfeksjon lager ytterligere krøll, og leseren kan nærmest kjenne fortvilelsen i Sindres topplokk da han står alene i grøftekanten, forlatt av sine ekspedisjonskamerater, barbeint i sitt eget spy.

 

Med stadig nye lån under beltet fortsetter han alene.  og raser med seg fjelltopper og høydepunkter i et forrykende tempo. Umuliussen som velter Guinness-rekorden er Shkara i Georgia. Etter to forsøk måtte han gi tapt for været begge ganger.

I løpet av fem måneder blir 41 fjell besteget. Vinteren 2007 fortsatte han med Malta, Kypros, Tenerife, Azorene, Island og Galdhøpiggen før ferden nok en gang ble rettet mot Shkara og Georgia. Da skjedde uhellet. Sindre sklir i søla, vrir ankelen rundt og ryker et par leddbånd. Snipp snapp snute.

 

Sindre avslører sin forkjærlighet til Ibsen med utallige mer eller mindre relevante sitater. Og det fungerer godt. Hvert kapittel er oppsummert og alle fjellene har en enkel faktaboks. Slik fungerer boken også som et godt oppslagsverk om du har satt mål av deg til å klatre topper i Europa. Bonusmateriale finner du på slutten: Et brettspill med 2-5 deltakere, med brikker av de tre "mountaineers" i egen person. Imponerende!

 

SuperSindre (som forfatteren kaller seg på ryggpermen) skriver morsomt, underholdende og i en løs, muntlig form. Det er ingen tvil om at han har jobbet lenge med boken, for innholdet framstår som gjennomført. I mange tilfeller når forfattere gir ut egne bøker på eget forlag, så er mangelen av en redaksjonssjef eller korrekturleser påfallende. Sindre har mestret alle roller på en glimrende måte. Europas Høydepunkter er rikt og underholdende illustrert, men bildene kunne vært korrigert og forberedt bedre for trykk.

 

Europas Høydepunkter er ganske enkelt et mesterverk av en turbok for den som liker humør, et røft språk og mange gode historier. Anbefales som årets hittil morsomste turbok!

 

Boken koster 349 kroner og kan kjøpes på www.utforlaget.no

 

"Når jeg våkner vil kroppen på nummer to. Jeg har hatt bom i bommelom på flere dager nå, men må pent lystre og leter fram den ukrainske dorullen. Ukraina er like god på dorull som på atomkraftverk. Det minner veldig om sandpapir. Den finere typen. Når endetarmen er så fra før av er det ikke det man trenger. Jeg skyver opp døra på Toy og skrider ut i det som nå er mørket. Føttene planter jeg rett i en stor, fin dam med oppkast. Mitt eget oppkast. Barbeint. Hadde jeg hatt en pistol nå, hadde jeg trolig skutt meg selv. Dette er bunnen. Kroppen fungerer ikke, og jeg står plantet i mitt eget oppkast alene i grøftekanten langs en av Ukrainas mindre trafikkerte riksveier. Stort tristere enn dette kan det ikke bli! Jeg vil hjem til mamma, men må istedet ta til takke med et kratt og ukrainsk sandpapir. Alt vannet rant ut i baksetet, så det er engang mulig å vaske beina. Det nærmeste jeg kommer er å tørke av dem med gress før jeg igjen kryper til køys."

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-