torsdag, november 23, 2017
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

søndag, 06 mars 2011 20:48

Boken for dem med latent friluftsgen

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)

Hva forbinder du med ekspedisjon? Fjerne strøk, isøder, høye topper? Du behøver ikke reise verden rundt eller bestige Mount Everest for å få en stor naturopplevelse, og selv om Randi Skaug, forfatter  av boken «Drømmeturer i Norge – 11 ekspedisjoner for vanlige folk», har gjort nettopp det er hun klar over at rå opplevelser finnes rett over dørstokken – her hjemme i Norge.

Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Everst, og hun har reist i over 70 land på alle kontinenter, inkludert Seven Summits. Innimellom alle turene har hun nå skrevet «Drømmeturer i Norge – 11 ekspedisjoner for vanlige folk.»

Skaugs visjon er «flere toppdager,» og boken byr på flere toppturopplevelser, både på ski og til fots. Ellers er spennvidden i boken stor. Skaug skriver om å krysse Hardangervidda og Finnmarksvidda på ski, vårskitur i Jotunheimen, bestigning av Stetind i Nordland, padling i Tyrifjorden og Telemarkskanalen og isbading på Bygdøy. Turene varer dermed fra tre sekunder til en ukes tid, i meget variert natur.


Boken er ment for «vanlige» folk, selv om flere av turene krever ok kondis og en vilje til å dra på tur. Men det bør man neste kunne sette som en forutsetning, uansett tur. På flere av turene har Skaug invitert med andre ildsjeler, og bruken av dialog skaper en følelse av tilstedeværelse. Det er samlet inn en del historisk fakta på flere av turene, f.eks. i Amundsens fotspor under kryssingen av Hardangervidda, noe som gjør det til interessant og lærerik lesing.

Skaug forteller med smittende entusiasme om turene, gir etappeinformasjon og tips til utstyr, og med litt planlegging er det ikke tvil om at dette er ekspedisjoner for vanlige folk med tæl.

Det er en fornøyelse å lese, og lett å drømme seg bort, og det tar ikke mange minuttene før jeg sitter med følelsen av at det er på tide å planlegge et nytt eventyr snart. Boken gir inspirasjon til å meste nye utfordringer, og det er også hovedbuskapet. God tur!

 

ps...en del av overskuddet fra salget går til å støtte mineryddingsarbeid i Afghanistan. Les mer på www.randiskaug.no.

 

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-