tirsdag, desember 01, 2015
   
Tekst str.

Søk i gamme.no

onsdag, 04 juli 2012 00:00

Five Treasures of Great Snow - et historisk mesterverk signert Jon Gangdal

Skrevet av 

Jon Gangdal har gitt ut boken Five Treasures of Great Snow etter bestigningen av Kangchenjunga i 2009. Boken er imponerende stykke spennende lesing om den mindre kjente Himalayahistorien og Gangdals egen ekspedisjon.

 

Jon Gangdal er en erfaren og merittert forfatter, fjellklatrer og ekspedisjonsmann. I 2009 besteg han Kangchenjunga sammen med svenske Mattias Karlsson, og de ble med det første nordmann og svenske til å nå verdens tredje høyeste fjell.

 

 

Våren 2012 har Five Treasures of Great Snow blitt lansert i Nepal. Boka er trykt og utgitt i Nepal i høy kvalitet og er det første historiske verket om Kangchenjunga. Den er gitt ut på engelsk på forlaget Buddha Publication.

 

- Ideen til å skrive denne boken oppstod i 2006, parallelt med de første forberedelsene til min egen ekspedisjon til Kangchenjunga i 2009. Etter å ha finkjemmet alle bokhandlere i Kathmandu for bøker om fjellet stod jeg nærmest tomhendt tilbake. Det var kun enkelte opptrykk av de gamle bøkene av Douglas Freshfield fra 1901 og Frank Smythe fra 1931, samt en ganske nyutgitt billedbok av noen som hadde fulgt i fotsporene til Freshfield rundt fjellet.

 

I arbeidet med boken har Gangdal foretatt et imponerende dypdykk ned i Kangchenjungas historie og gravet frem stoff som har vært glemt, gjemt og utelatt fra mer tradisjonelle verker. Blant annet har Gangdal fått tilgang til bilder fra tyske ekspedisjoner som aldri tidligere er blitt publisert. Five Treasures of Great Snow er definitivt et viktig litterært bidrag om historien til det politiske kappløpet mellom Storbritannia og Tyskland til å bli første nasjon til å erobre 8000 meter - topp.

 

- Polarekspedisjoner hadde vært politiske og nasjonale operasjoner i mange år. Klatreekspedisjoner hadde vært stort sett vært private og vitenskapelige foretak, men den 17. januar 1912, dagen da den Robert Falcon Scott og hans team fant teltet til Amundsen på Sydpolen, fikk klatringen et sterkt politisk aspekt. Fra den dag startet det britiske imperiet kappløpet mot "den tredje pol" - Everest, sier Gangdal.

 

Mens britene gjennomførte flere mislykkete forsøk på å bestige Mt Everest på 20-tallet, hadde tyskerne tilsvarende forsøk på å bestige Kanchenjunga og Nanga Parbat. Ingen av fjellene ble bestegt før på 50-tallet.

 

Boken tar også for seg den spektakulære historien til nordmennene Carl Wilhelm Rubenson og Monrad Aas, som nesten besteg Kanchenjungas sørlige nabotopp Kabru (7353 m) i 1907. Dette var det høyeste noen mennesket hadde vært på den tiden.

 

Gangdal har reist på Himalayaekspedisjoner i Himalaya siden 1989. I denne boken fletter han historien om sin egen oppstigning på Kangchenjunga våren 2009 sammen med sine syv andre ekspedisjoner med sentrale deler av den politiske klatrehistorien i Himalaya. Gangdals engasjement overfor sherpaene kommer også tydelig frem når han poengterer at få Himalayaekspedisjoner hadde lykkes uten dem.

 

 

Boken er dedikert Sven - Jons bror og klatremakker som omkom i en båtulykke i 2009.

 

ISBN: 978-9937-30-193-0

 

Boken kan kjøpes via Amazon.com ( link ) til 100 $, og blir også å få kjøpt hos Sportsnett og noen utvalgte bokhandlere i Oslo for ca 400 kroner. Den er dessuten til salgs i dem fleste bokhandlene i Kathmandu.

 

Maria Philippa Rossi


Født
: 1984
Yrke: Redaktør - Salg - og turproduksjon

Tur-CV/Reiseerfaring: 
Maria er journalist og samfunnsviter. Hun hadde sin første utenlandsreise med den transsibirske jernbanen fra Moskva til Beijing i en alder av tre måneder. Siden den gang har det vært utallige bilturer med familien gjennom Europa, fem års studier i Australia, utveksling til Sør Afrika, feltarbeid i Argentina, ett års jobbing for den norske FN delegasjonen i Geneve, og frivillig jobbing i jungelen i Guatemala.
Det sørlige Afrika og Mellom Amerika er krysset med buss, og av fjell er blandt annet Elbrus, Stok Kangri og Aconcagua besteget. 
India, Thailand, Vietnam og Kambodsja er besøkt og beundret i tillegg til snowboardturer på New Zealand, masaibesøk i Kenya, dykking på Stillehavsøyer, og en og annen storbyferie i USA. Hun er også flittig bruker av Nordmarka som bare ligger "et steinkast unna."

468x400demo copy

Happenings

Ekspedisjonskveld i Nordmarka
Aleksander Gamme
Marius Nergård Pettersen
27. mai kl. 18:30

Toppturfestivalen
Svalbard
29. mai - 1. jun

Følg oss på Facebook

180 X 650px

180x650demo

Tips oss!!

Ut på tur?
Tips oss!

Nyhetsbrev

Registrer deg her!
Meld deg på og motta ekspedisjonsnyheter

SWF file not found. Please check the path.

SWF file not found. Please check the path.

-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-
-annonse-